Kirjaesittely: Leea Mattila & Janna Rantala: Mitä ihmettä? Opi ymmärtämään lapsesi mieltä (Gummerus, 2019)

upload.jpg

Mistä löytäisi käsikirjan, joka kertoo miksi taapero ei suostu pitämään hanskoja talvella ja miksi teini raivoaa, kun pyydät häntä vain kauniisti ruokapöytään. Ihan kaikkeen ei pysty tämäkään teos, mutta sen avulla voit luoda lapseen hänen kehitystään tukevan, aikuisellekin ihmeen ihanan suhteen arkisen elämän lomassa. Ja oppia siinä sivussa säätelemään omiakin tunteitasi.

Mitä ihmettä? Opi ymmärtämään lapsesi mieltä on kirja mentalisaatiosta, kyvystä kuvitella omaa ja toisen ihmisen mieltä. Se on pitkään ollut ammattilaisten käyttämä metodi psykoterapiassa. Olemme pyrkineet popularisoimaan tämä tieteellisesti tutkitun ja hyväksi havaitun psyykkistä hyvinvointia ja vuorovaikutusta selittävän teorian. Se jalkautuu tämän kirjan myötä toivottavasti ihan jokaisen tietoon parempien ihmissuhteiden toivossa.

Mentalisaatio on vähän kummallinen sana, mutta kyseessä on oikeastaan ihan simppeli juttu: miten eläytyä siihen, mikä mieli käytöstä ohjaa itsellä ja toisella. Kyse ei ole ajatusten lukemisesta tai toisen puolesta tietämisestä, vaan siitä, että muistaa arvostaa toisen näkökulmaa ja tulee ensinnäkin edes ajatelleeksi sitä. Tämä luo vuorovaikutukseen sujuvuutta kuin itsestään. Kirjan luettuasi hoksaat monta uutta ratkaisua hankaliin vuorovaikutustilanteisiin. Ja tiedät, missä me itse olemme epäonnistuneet!

Kirjassa on kaksi osaa: ensimmäinen osa on arkista, hauskasti kirjoitettua yleistajuista teoriatietoa ja lapsen mentalisaatiokehityksen kuvaamista. Toinen osa on mentalisaation soveltamista erilaisiin tilanteisiin mielekkään arjen saavuttamiseksi. Löydät kaikenikäisten lasten kasvattamiseen paljon kivoja vinkkejä ja ajatuksia, jotka pohjautuvat mentalisaatioon. Kirjassa on myös aivan ihana Emmi Kyytsösen kuvitus, joka keventää ja selittää tekstiä.

Teos sopii kaikille vanhemmille, isovanhemmille, huoltajille, kasvattajille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville.

Leea Mattila

Psykologi ja kirjan toinen kirjoittaja