Kaveruus on lapselle kaikkein tärkeintä

upload.jpg
 Ella on vanhemmankäyttämä ilmainen sovellus,
joka näyttää listan lähellä olevista perheistä. 

Lasten kaveruus on mielestäni tärkeimpiä asioita mitä lapselleen voi elämässä toivoa.  Näistä kokemuksista vanhemmuudessa syntyi myös kaverisovellus Ella.

Lasten ollessa pieniä asuimme Turun keskustassa. Paikka oli ihana, piha ja monta leikkipuistoa lähellä. Olimme kerrostalon ainut lapsiperhe ja naapuritaloissakin asui vähän lapsia. Lähipuistoon lähtiessämme toivoimme aina, että sillä sattuisi löytymään saman ikäistä seuraa lapsille, mutta liian usein jouduimme pettymään. Etsimme jopa ilmoituksilla leikkikaveria pojalle lähialueiden kerrostaloista. Kukaan ei koskaan vastannut näihin ilmoitustauluille liimattuihin ilmoituksiin.

Pojan leikkitaidoissa todettiin puutteita neuvolassa ja päiväkodissa. Hän ei osannut mennä sujuvasti leikkeihin mukaan ja leikeissä sattui usein ”vahinkoja”. Lapsen leikkiminen kavereitten kanssa vaati meiltä vanhemmilta jatkuvaa vahtimista ja kaveritaidoissa opastamista.  Se oli uuvuttavaa aikaa. Poika viihtyi rauhassa itsekseen jonkin aikaa Legoja rakennellen tai, jos sai katsella tietokonetta tai TV:tä, muuten hänestä tuntui tylsältä. Onneksi saimme tietää perheneuvolan järjestämästä Ihmeelliset vuodet kurssista, jonne pääsimme varapaikalta. Kurssi oli mahtava ja avasi myös meidän vanhempien silmät leikkimisen merkitykselle sekä kavereiden tärkeydelle.

Muuttaessamme uudelle paikkakunnalle tärkeimpänä kriteerinä oli, että alueella asui muita lapsiperheitä. Meillä kävi tuuri, koska muutama kaveri löytyi uudelta alueelta.

Mieleen jäi kuitenkin ajatus, ettemme voineet olla tällaisten ongelmien kanssa ainut perhe. Tutkimuksissa onkin todettu, että joka viides lapsi on yksinäinen ja joka kymmenes lapsi jää täysin yksin. Lapsena koetun yksinäisyyden on myös todettu olevan suurin syrjäytymisen aiheuttaja.  Kaverin etsiminen ja löytäminen pitäisi olla nykyaikana paljon helpompaa, kuin tuuripelillä puistoon meneminen tai lappujen liimaaminen ilmoitustauluille. Moni perhe muuttaa, eroaa ja vierailee uusilla paikkakunnilla, joista eivät tunne muita perheitä. Naapuritalossa voi asua lapsiperheitä, joihin ei ole vaan sattunut törmäämään. Kaveri pitäisi voida löytyä silloin kun sitä tarvitaan. Lapsi oppii kaveritaitoja ja leikkimistä vaan leikkimällä ja touhuamalla toisten lapsien kanssa. Mielestäni aikuisen tehtävä on auttaa lasta kaveritaitojen oppimisessa ja kaverin löytämisessä tarvittaessa. Varhaiskasvattajille tekemämme kyselytutkimuksen mukaan kaveritaidoista tärkeimmiksi nousi lapsen empatiataitojen herättely, aikuisen mukanaolo leikkitilanteissa ja lapsen kanssa keskusteleminen kaveruudesta. Jo pari vuotias lapsi kaipaa kaveria. 

2016 syntyi ensimmäinen versio Ella-kaverisovelluksesta. Ella on vanhemmankäyttämä ilmainen sovellus, joka näyttää listan lähellä olevista perheistä. Omassa profiilissaan voi kuvailla perheen kaveritarvetta ja minkä ikäisille lapsille kaveria kaivataan. Sovelluksen kautta voi lähettää kaveripyynnön vanhemmalle ja sopia tapaamisen vaikka läheiseen leikkipuistoon yksityisellä viestillä.

Ellan tarkoitus on vähentää lasten yksinäisyyttä
ja lisätä perheiden yhteisöllisyyttä.

Tänä vuonna Ella on päässyt mukana lapsi ja perhepalveluiden muutosohjelmaan, joka on hallituksen kärkihanke 3. Ella on tarkoitettu kaikille lapsiperheille, niille jotka etsivät kaveria, kaveriperhettä tai haluavat toimia kaveriperheenä yksinäisille perheille. Ellaa voi käyttää isät, äidit, isovanhemmat ja sen avulla voi etsiä myös vuorottelua lastenhoitoon, vertaistukea vanhemmuuteen tai jopa varamummoa tai pappaa. Ellan avulla etsitään kavereita monen ikäisille lapsille vauvasta yläaste ikään.  Ellan avulla voi etsiä kaveria läheltä tai toisesta kaupungista.

Monta kaveria on Ellan kautta jo löytynytkin!

Ella on turvallinen, helppokäyttöinen sovellus, ja sen voi halutessaan sulkea. Ellaa kehitetään käyttäjiltä saadun palautteen mukaan ja Ellan voi ladata www.ella.fi sivulta ilmaiseksi.

Ihania uusia kaverihetkiä toivoo Pia Heikkilä, Ellan perustaja


leima+vertaistuki.png
 
Blogissa kirjoittaa joukko vertaistukea tarjoavia järjestöjä ja eri toimijoita.