Hulinaa ja tuen tarvetta kaksosten, kolmosten ja nelosten perheissä

Kuva: Suomen Monikkoperheet ry

Kuva: Suomen Monikkoperheet ry

Elämä yllättää välillä! Noin 800 perhettä saa vuosittain tietää, että yhden vauvan sijasta perheeseen saadaankin kerralla monta vauvaa. Puolet näistä lapsista syntyy ennenaikaisesti. Peräti 40 prosenttia monikkolapsista joutuu syntymänsä jälkeen tehohoitoon.

Vanhemman mielessä risteilevät usein huolestuneet ajatukset siitä, sujuuko raskaus hyvin ja jaksanko arjessa useamman lapsen kanssa. Perheiden on hyvä muistaa, että suomalainen erikoissairaanhoito on huipputasoa ja suurin osa lapsista syntyy terveinä.

Siitä huolimatta täysiaikaisenakin syntyneiden monikkolasten vanhemmat kokevat elävänsä jatkuvasti varuillaan. Tämä käy ilmi Kristiina Heinosen Monikkoperheiden elämismaailma jatkuvasta varuillaan olosta vanhemmuuden vahvistumiseen -väitöstutkimuksesta. Se tuo arvokasta tietoa monikkoperheen kokemusten ymmärtämiseen. Vanhemmat kuvasivat vauva-arkeaan jatkuvana useamman vauvan tarpeisiin vastaamisena sekä päivä- ja yörytmin häviämisenä. He väsyivät, tunsivat tarvetta varmistaa jaksamistaan ja heille tuli tunne lisäavun tarpeesta.

Perheet tarvitsevat hyvään alkuun oman tukiverkoston tukea ja vertaistukea. Monikkoperheen vertaistukea löytyy täältä.

Joskus jo pelkkä tieto siitä, että apu on tarvittaessa puhelinsoiton päässä, voi riittää.

Usein perheeseen kuitenkin tarvitaan ulkopuolista apua kotiin. Joskus vanhempien huono jaksaminen pitkittyy, varsinkin jos ulkopuolista apua ei saa, vanhempi vastaa arjesta yksinhuoltajana tai lapset ovat syntyneet keskosina. Kunnallista kotipalvelua tulisi tarjota ilman kynnystä ja riittävän pitkään, sillä ajoissa annettu apu auttaa jaksamaan.

Väestöliiton Anna Rotkirchin mukaan asten lyhyt ikäero voi olla haitallinen lasten ja vanhempien terveydelle. Hänen tutkimuksessaan ei tutkittu monikkoperheitä, mutta Rotkirchin tutkimuksen tulos pysäyttää miettimään monikkoperheiden jaksamista. Kotipalveluapua tulisi tarjota jokaiselle useamman vauvan kerralla saaneelle perheelle.

Suurin osa monikkovanhemmista odottaa myös, että he voivat olla yhtä aikaa perhevapailla hoitamassa lapsia. Kotona on työtä molemmille ja samalla vanhempi saa mahdollisuuden tutustua jokaiseen uuteen perheenjäseneen. Vanhemmat kertovatkin suurinta iloa tuottavan sen, että pääsee seuraamaan useamman saman ikäisen lapsen kasvua ja kehitystä!

Ulla Kumpula

Suomen Monikkoperheet ry

www.suomenmonikkoperheet.fi

leima vertaistuki.png

Blogissa kirjoittaa joukko vertaistukea tarjoavia järjestöjä ja eri toimijoita.