Luonnosta lisävoimia lapsiperheen arkeen

jordan-whitt-83955-unsplash.jpg

Muistatko omasta lapsuudestasi luonnon helmassa viettämiäsi aikoja? Miltä hiukset ja vaatteet tuoksuivat vielä seuraavana päivänä nuotiolla ruokailun jälkeen, miten tutkit tuttua pihamaata vuodenaikojen vaihtumisen myötä uudestaan ja uudestaan?

Monen mielipaikka yhä aikuisenakin löytyy luonnosta. Lapsena rakennettu luontosuhde kannattelee tutkimusten mukaan koko elämän. Luonto auttaa elpymään stressistä, hektisestä arjesta ja saamme annoksen vastustuskykyä tukevia mikrobeita. Luontoretkellä ruokakin maistuu poikkeuksellisen hyvälle – arkisesta sämpylästä saa herkkuhetken, kun sen syö puun juurella.

Erityislapsiperheissä luontoon lähtiessä ongelma ei ole vain säänmukainen vaatetus, vaan myös se, miten lääkkeet saadaan säilymään oikeassa lämpötilassa. Miten päästään apuvälineillä niille metsäpoluille, joita lapsen ikätoverit taapertavat jo omin jaloin? Mistä mahtaa löytyä lähin vesivessa, jotta saadaan myös hygienia-asiat hoidettua riittävällä tasolla – tai missäs se lähin sairaala olikaan ”ihan-vaan-varmuuden-vuoksi”?

Haasteista huolimatta voi erityisenkin arjen puitteissa päästä osaksi luontokokemuksia, kun oikeat apuvälineet löytyvät, asenne on kohdillaan ja on löytynyt hyvä porukka muita perheitä, joiden kanssa kokoontua jännän äärelle, vaikka kalaretkelle ja yhteiselle nuotioruokailulle. Yllättävistä tilanteista selviytyminen ja yhdessä ratkotut haasteet luontoretkellä antavat monille voimavaroja myös arjessa selviytymiseen.

Metsien mielikuvitusta ruokkivat aarteet ja niiden tutkiminen saavat vanhemmankin treenaamaan pysähtymisen ja läsnäolon taitojaan. Luontoympäristössä liikkuessaan tulee huomaamattaan huollettuaan sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiaan.

Aina ei tarvitse lähteä useamman tunnin metsäretkelle päästäkseen osaksi luonnon hyvinvointivaikutuksia, yllättäviä luontoseikkailun mahdollisuuksia saattaa löytyä myös lähipuistosta, kunhan silmille on viritetty ne oikeat luontoseikkailijan kiikarit.

Kirjoittaja on innokas puunhalaaja, mättäällä möllöttäjä, urbaani parvekepuutarhuri ja Perhe edellä puuhun -hankkeen projektityöntekijä Minna Juvalainen

Leijonaemojen hanke “Perhe edellä puuhun”

Leijonaemojen Perhe edellä puuhun -hankkeessa lähdetään tutkimaan miten erityisen arjen puitteissa onnistuisi esimerkiksi ulkona yöpyminen. Hankkeen merkeissä tutustutaan erilaisiin luontokohteisiin, jotka valikoidaan erityislapsiperheiden haaveiden ja toiveiden pohjalta. Tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki erityislapsiperheet yli lasten diagnoosirajojen! Toimintaan voivat osallistua myös perheet, joiden lapsella ei ole vielä virallista diagnoosia sekä perheet, joiden erityislapsi on kuollut.

Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa erityislapsiperheiden voimavaroja,
vahvuuksia sekä sisäistä vuorovaikutusta ja torjua yksinäisyyttä.

Minkälaisesta koko perheen luontotouhusta teillä haaveillaan? Käy vastaamassa Perhe edellä puuhun -hankkeen ennakkokyselyyn erityislapsiperheille ja anna toiveesi julki. Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan Leijonaemot- tuotepaketti sekä kaksi 50 euron ruokalahjakorttia!

Kurkkaa lisää hankkeen facesta ja instasta!

Minna Juvalainen
Projektityöntekijä hankkeessa Perhe edellä puuhun
Leijonaemot ry


small vertaistuki logo.png

Blogissa kirjoittaa joukko vertaistukea tarjoavia järjestöjä ja eri toimijoita.