Vertaistuki voimavarana

small leijonaemot vertaistukea erityislasten vanhemmille tukea vanhemmille.jpg

Kysyin toimintaamme osallistuvilta leijonaemoilta, mitä vertaistuki heille merkitsee. Vertaistuki antaa heille voimia selvitä päivittäisistä haasteista, käytännön vinkkejä ja neuvoja esim. hakemus- ja etuusasioissa sekä toivoa ja tuntemuksen, että ei ole asiansa kanssa yksin. Haluan jakaa muutaman kommentin teidän kanssanne:

  • Vertaistuessa ei ole aukioloaikoja, hakemuslomakkeita, palvelumaksuja, jonoja tai loma-aikojen sulkuja, vaan se on saatavilla, juuri silloin kun sitä tarvitset.
  • Vertaistuen myötä hävisi tunne siitä, että on jotenkin irrallaan eikä kuulu mihinkään.
  • Ystäville tai sukulaisille ei kehtaa keskellä yötä soitella, mutta vertaistukipalstalla on aina joku vanhempi valveilla. Vertainen auttaa kestämään tuskan, kun lapsi esim. leikkaussalissa ja äidin sydän aivan sykkyrällä. Ilman vertaisia en olisi pärjännyt.
  • Vertaisella ei ole sitä "ammattilista etäisyyttä", vaan istuu samassa veneessä ja osaa asettua toisen erityislapsen äidin/isän asemaan täysin.
  • Saman kokeneiden taholta saa vastauksia ja hyväksyntää, ei ihmettelyä, taivastelua tai paheksuntaa. Pääset toisinaan kurkistamaan lapsesi "tulevaisuuteen", kun kuulet, millaisia tilanteita muilla on. Pahimmassa synkkyydessä se on elinehto: se tulevaisuus on, tuokin on selvinnyt, sekin on käynyt nämä asiat läpi, ja se on järjissään täällä kirjoittelemassa.
  • Että on joku olkapää, ei kyynärpää. Että on joku joka ymmärtää. Että ei tarvitse selittää.

Itse olen liikuntavammaisen nyt jo 17-vuotiaan pojan äiti. Varsinkin vaikeina aikoina, kun pojallani on ollut henkeä uhkaavia leikkauksia, on vertaisilta saatu tuki ollut tärkeää. Vertaistuki tuo valoa elämään silloinkin, kun pimeys on kaikkein suurin. Nyt, kun meillä on asiat hyvin, olen pystynyt toimimaan vapaaehtoisena vertaisohjaajana Leijonaemojen vertaistukiryhmässä. Haluan antaa edes hieman takaisin sitä, mitä olen itse saanut. Ohjaajana haluan aina painottaa sitä, että elämä voi olla hyvää, onnellista ja rakkauden täyttämää lapsen sairaudesta huolimatta.

Janet Grundström

Leijonaemot ry toiminnanjohtaja

Lisää tietoa toiminnasta löydät sivulta: Leijonaemot.fi

Blogissa kirjoittaa joukko vertaistukea tarjoavia järjestöjä ja eri toimijoita.