​Miten väsymyksestä selviää, vai selviääkö siitä?

upload.jpg

Tuijotan tyhjää näyttöä ja haukottelen. Tuntuu, että ilmiselvä vastaus on, että ei selviä. Välillä tuntuu, että päiväuniaika on helpoin viettää peiton alla nukkuen. Takana on neljä vuotta katkonaisia yöunia.

Selvää on, että yöunien merkitys jaksamiseen on ehdoton. Jos nukkuu huonosti, jaksaa huonosti. Välissä on parempia yöunia, välissä katastrofaalisen huonoja. Lähes poikkeuksetta jokaikinen yö joku herättää minut.

Onneksi lapset ovat opettaneet, että kaikki on vaan vaihetta toisen perään. Isosiskon kanssa heräiltiin ensimmäinen vuosi. Pienten kanssa olemme nukkuneet paremmin, mutta kaikki se työmäärä, joka kolmen alle nelivuotiaan lapsen kanssa syntyy, uuvuttaa.

Nuku, kun vauva nukkuu. Kaikkien vauvavuosi-kliseiden äiti
on toisinaan ihan hevon-sitä-itseään.

Toiset vauvat ei nuku päivisin. Eikä öisin. Mutta, jos nukkuu, niin nuku. Oli se sitten päivä tai yö.

Jos vauvasi/taaperosi on todella huono nukkumaan - kyllä se helpottaa. Olen elänyt öitä, jolloin herättiin vartin välein. Siihen tilanteeseen Google tarjosi parhaan vastauksen “Do whatever works”. Yritin päivärytmiä, ulkoilua, iltavelliä, iltamaitoa, iltapuuroa.. Loppujen lopuksi ainoa joka toimi, oli ottaa yöllä jatkuvasti heräilevä vauva viereen nukkumaan. Niinpä hän kömpii usein viereen vielä leikki-ikäisenäkin, liekö omaa syytäni. Pääasia, että me nukumme.

Millä sitä sitten selviää?

Tieto siitä, että joskus helpottaa, auttaa. Ja toisaalta, se, että en tiedä kuinka kauan tämä epätoivoinen väsymys kestää, auttaa. Koska aina on uusi huominen, ja silloin voinkin yhtäkkiä herätä pirteänä, enkä ole herännyt kertaakaan koko yönä.

Lähde ulos. Se useimmiten auttaa. Mene kaupoille, perhekerhoon, muskariin. Joskus se auttaa ja rytmittää päivää. Jos se on liikaa, niin älä mene. Muskari ei ole vanhemmuuden mittari.

Tee omia juttuja. Jos päikkäriaikaan uni ei tule silmään, tee jotain kivaa. Jos lapsi nukkuu rattaissa mene taidenäyttelyyn, museoon, kaupoille. Jos olette kotona, tee hyvää ruokaa, käsitöitä, someta, lue. Tai sitten vaan Netflix and chill.

Kyllä se siitä. Reilun kymmenen vuoden päästä kuulemma saat repiä niitä samoja tyyppejä sängyistään ylös. Eräs äitikollega kerran sanoi, että öisin vauvan kanssa valvoessa lohduttaa, kun ajattelee, että joku muukin valvoo juuri nyt vauvansa kanssa. Siinä ajatuksessa on valtavasti lohtua.

Ei ole ihmelääkettä, mutta onneksi kesä on ihan nurkan takana. Juhannusyönä valvoessa on sentään valoisaa.

Suvi

"Tuplatuuri"-blogia tukeavanhemmille.fi -sivustolla kirjoittava Suvi elää puolisonsa kanssa keskellä kakkavaippa-arkea, monikossa. Päärooleja arjessa esittävät leikki-ikäinen isosisko sekä taaperoikäiset tuplat neiti A ja herra B. Haluaisi olla lattemamma, todellisuus on pikakahvia.