Sinulle, äiti!

mothers-day-1360204_1280.jpg

Tämä teksti on omistettu Susannalle, Pirkolle, Annille, Anne-Marille, Liinalle, Niinalle, Sofialle, Outille, Anninalle, Marjatalle, Lauralle, Ellenille, Sinille, Sandralle, Marikalle, Suville, Heidille, Katariinalle, Minnalle, Pauliinalle, Pialle, Jennille, Marialle, Nooralle, Kaisalle, Reetalle, sinulle vertaiseni äiti. Ja erityisesti meidän lasten mummuille.

Halusin kirjoittaa sinulle tänään, kun lähestymme äitienpäivää. Halusin toivottaa sinulle, äidiltä äidille, hyvää äitienpäivää.

Sinä riität. Sinä olet tarpeeksi hyvä. Tänään voi tuntua siltä, että tästä ei tule mitään. Huomennakin voi tuntua siltä. Mutta ehkä jo ylihuomenna toivoton pottatreeni tuottaa tulosta tai lusikan sisältö meneekin lattian sijasta maahan.

Jokainen äiti on superäiti. Vaikka tuntuisi siltä, että otan ja lähden ja luovutan. Vain se merkitsee, että sinä et ottanutkaan ja lähtenyt. Ja vaikka lähtisit, niin teet senkin vain siksi, että se on paras ratkaisu.

Ole armollinen. Itsellesi, muille äideille, lapsille, isille ja etenkin lapsettomille. Kukaan ei tiedä, mitä sinä käyt läpi. Etkä sinä tiedä mitä se vastapäätä istuva käy läpi. Jokainen tekee varmasti parhaansa ja tarkoittaa pohjimmiltaan hyvää. Omasta lähtökohdastaan.

Ota aikaa itsellesi. Lapset ovat tärkeitä, mutta en allekirjoita sitä, että he ovat ainoa merkityksellinen asia elämässä. Sinä olet tärkeä. Jos sinä menet epäkuntoon, menee ympäristösikin epäkuntoon.

Auta muita. Äitejä, isiä, mummeja, kummeja. Anna neuvo, kun sitä kysytään. Älä vastaa, kun ei kysytä. Jos kysytään, vastaa, mutta älä viisastele. Se pistää vain harmittamaan.

Ota vastaan apua.

Äitiys ei tee ihmisestä pyhimystä, ei kaikkitietävää, ei kaikkivoipaa. Se korkeintaan repii enemmän rikki ja tekee ihmisen epävarmaksi kaikesta. Käännä se epävarmuus hyväksi nöyryydeksi, luulen, että silloin saavutetaan jotain erityisen hyvää.

Nauti. Silloinkin, kun on kaikkein vaikein vaihe, niin yritä nauttia. Kyllä se siitä taas.

Osta omalle äidillesi kukkia, anna aikaa tai vaali hänen muistoaan. Jokaisella on vain yksi äiti. Tai kaksi, mutta kumpikin omanlaisensa. Rakasta äitejä.

Näytä lapsellesi, että välität. Että hän on tärkeintä, mitä on. Kun työt loppuu, kun harrastukset loppuu, perheesi on se, mikä jää jäljelle.

Nosta äitienpäivänä jalat pöydälle. Ihan sama vaikkei kotona olisi toista aikuista siivoamassa. Kyllä maanantainakin ehtii.

Suvi

"Tuplatuuri"-blogia tukeavanhemmille.fi -sivustolla kirjoittava Suvi elää puolisonsa kanssa keskellä kakkavaippa-arkea, monikossa. Päärooleja arjessa esittävät leikki-ikäinen isosisko sekä taaperoikäiset tuplat neiti A ja herra B. Haluaisi olla lattemamma, todellisuus on pikakahvia.