Vauvat tulee pois äidin massusta

health-2640352_1920.jpg

“Niitä on kaksi!” kirjoitin ystävälleni, jolla myös on kaksoset.Hän vastasi “Arvasin.” Oireet kuulostivat kuulemma ihan kaksosraskaudelta.

Olin samaan aikaan onnellinen, kauhuissani, iloinen ja peloissani. Pöytään oli jaettu kortit, jotka sisälsivät suurta onnea, mutta yhtä suuria riskejä. Yritimme ymmärtää tilannetta. Edessä on monta viikkoa riskiraskautta, kontrolleja ja jännitystä. Sen jälkeen kotiimme muuttaa kaksi uutta ihmistä. Siitähän se vasta alkaakin.

Viikko viikolta saimme lisää varmuutta tilanteeseen. Vauvoilla oli kaikki hyvin ja äiti voi, no jos ei hyvin, niin paksusti. Vaivoja oli vaikka muille jakaa, mutta jokainen päivä ilman synnytystä ja vuodelepoa oli voitto.

Jäin sairauslomalle miltei kolme kuukautta ennen laskettua aikaa. Eräs lääkäri kuvasi tilannetta hyvin: “Yhteiskunnalle sillä ei ole mitään merkitystä, oletko sinä kuukauden pidempään töissä, mutta jos synnytät kaksi pikkukeskosta työnteon vuoksi, se maksaa. Paljon.”

Pari kuukautta ennen laskettua aikaa lääkäri yllättäen totesi tilanteen olevan huolestuttava, näytti siltä että synnytys voi käynnistyä pian. Sain kortisonipiikin kypsyttämään vauvojen keuhkoja ja ohjeet soittaa ambulanssi, jos synnytys käynnistyy. Pelotti. Itkin koko matkan kotiin.

Lepäilin entistäkin enemmän ja juhlin jokaista päivää jonka olin synnyttämättä. Varasin Isosiskolle joululomaksi päivähoitopaikan ja sovimme lähipiirin kanssa varasuunnitelmia. Jos synnytetään tai tarvitsen apua.

Vauvojen syntymäpäivänä, raskausviikolla 36+4, kävimme vielä Isosiskon kanssa leikkipuistossa. Olo oli kuin turvonneella mursulla, joka kantaa takapuolessa kahta tykinkuulaa. Oli ihan kamalaa. Niinä päivinä Isosisko tuumikin jatkuvasti “tulispa vauvat jo pois äidin massusta”.

Illalla kesken iltatoimien “äiti pissasi housuun” ja tilasimme ambulanssikyydin Naistenklinikalle. Isosisko lähti innoissaan mummille yökylään. Nyt vauvat tulevat pois äidin massusta.  

Sairaalassa lääkäri ultrasi minua ja totesi “hienosti täällä tullaan pää edellä”. Kokeili kohdunsuun tilanteen, “Olet 5-6 cm auki.. Ja täällä on tulossa jonkun raaja.”.

Neiti A ja Herra B syntyivät kiireellisellä sektiolla reilun tunnin kuluttua, minuutin välein. Viimeinkin.

Suvi

Lisätietoa monisikiöraskauksista löydät Suomen Monikkoperheet ry:n sivuilta. Kaksosten ja kolmosten odotuksesta voit lukea lisää täällä.

"Tuplatuuri"-blogia tukeavanhemmille.fi -sivustolla kirjoittava Suvi elää puolisonsa kanssa keskellä kakkavaippa-arkea, monikossa. Päärooleja arjessa esittävät leikki-ikäinen isosisko sekä vauvaikäiset kaksoset Neiti A ja Herra B. Haluaisi olla lattemamma, todellisuus on pikakahvia.

Blogin löydät myös Instasta ja Facebookista.