Kaksosvauvaperheen aakkoset

back-to-school-2629361_960_720.jpg

Mistä on kahden vauvan perheen arki tehty? Makaronilaatikosta ja tuttipulloista vai imetyksestä ja pumppauksesta? Tässä meidän perheen aakkoset.

Alennusvaipat

Tuplamammat - varmaan ainoa väestöryhmä, jolle mammuttimarkkinat ja muut alennuspäivät ovat pyhiinvaelluskohteita. Liberot ja muumit tarjouksessa! Montako kertaa kehtaan käydä hakemassa?

BB-sitteri

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja merkkiä, mutta yhtäkaikki, sitteri(t) on kaksosvauvaperheen pelastus. Siinä tärisytetään uneen, syötetään ensimmäisiä kiinteitä ja pidetään turvassa juoksevilta sisaruksilta.

Cuplaton

“Mikä tällä vauvalla on kun se vaan huutaa!?” Sillä on varmaan vatsavaivoja, kokeile Cuplatonia. Ei liene montaa vauvaperhettä, joka ei tätä ole kokeillut?

Di-di, mono-di vai mono-mono?

Aina kun tuplamamma tapaa toisen, ennen pitkää tarkistetaan, oliko teillä “di-di”, “mono-di” vai peräti “mono-mono”? Kiinnostuneet voi tsekata termit täältä. (http://www.suomenmonikkoperheet.fi/monikkotietoa/odotus-ja-synnytys/) Ps. Meillä oli, tietenkin, “di-di”.

En riitä

Minä en riitä kahdelle vauvalle. Minä en riitä kaikille lapsilleni. Tunne, joka valtaa mielen joka ainoa päivä. Joskus joka tunti, joka minuutti. Onneksi kaikesta selviää ja kaikki tottuu. Ja kaikki mahtuu syliin, tavalla tai toisella.

Facebook ja vertaistuki

Ilman muiden tuplamammojen kokemuksia, apua ja vertaistukea olisin paljon pahemmin hukassa. Yksi tärkeimmistä jutuista koko vauvavuonna. Kiitos.

Geenit

Onko teillä kaksosia suvussa? Onko kaksosuus periytyvää? Onko ne identtiset? On. On ja ei ole, sattumaa kaikki tyynni. Eivät ole.

Harso

Niitä ei todellakaan voi olla liikaa.

Imetys

Yksi vauvavuoden isoista teemoista. Onnistuuko täysimetys, onnistuuko tandemimetys? Miten saan vauvat rinnalle samaan aikaan? Täysimetys voi onnistua tuplilla, tandemimetystä lähes kaikki ainakin kokeilevat. Toiset eivät edes pyri täysimetykseen, pullokin toimii oikein hyvin.

Jorvi vai Naikkari?

Synnytyssairaalan valinta ei kaksosten kohdalla ole aina oma päätös, joskus synnytys tapahtuu kymmenien, jopa satojen kilometrien päässä kotoa. Siitäkin on lupa harmistua, mutta myös iloita. Onneksi on toimiva sairaanhoito!

Kastemekko

Suvussa on yksi kastemekko. Meillä on kaksi vauvaa. Mitäs nyt? Ostanko uuden, uudet vai yritänkö haalia jostain toisen? Tässä(kin) asiassa ehtii monta kertaa tuskastua, kun haluaisi kaikille lapsilleen sen saman mekon.

Lapsiperheiden kotipalvelu

Monikkoperheet ovat oikeutettuja kaupungin tarjoamaan lapsiperheiden kotipalveluun. Kullanarvoinen apu etenkin suurimpina väsymyksen tunteina ja päivinä, kun lääkäriin pitää päästä vain toisen vauvan kanssa.

Matkaan lähtö

Jo pelkkä kotoa lähteminen on seikkailu kahden vauvan (ja muiden sisarusten) kanssa. Saati sitten oikea matka kotikaupungin ulkopuolelle. Mahtuuko tavarat autoon? Miten saan kaiken mukaan junaan? Mahtuuko kaksi matkasänkyä hyttiin/hotellihuoneeseen? Onko kohteessa kaksi syöttötuolia? Miten junan vessassa toimitaan kahden tai useamman lapsen kanssa? Sanomattakin lie selvää, että matkustelu on vähän enemmän jäissä kuin yleensä.

Nimipäivä

Kun vauvoilla on jo yhteinen syntymäpäivä, pitäisikö heillä olla omat juhlat nimipäivänä? Siinäpä pähkinä purtavaksi tulevaisuuteen!

Ostokset

Prisman kauppakassi-palvelu ja valmiiden ostosten nouto on ollut perheemme pelastus. Säästyy monet hermot ja tuntikausia aikaa, kun saamme kauppakassit valmiiksi pakattuina. Koko perheellä kauppaan - se onkin ihan omanlaisensa seikkailu, useimmissa kaupoissa kun ei edes ole ostoskärryjä, joihin saa kaksi vauvaa samaan aikaan.

Pumppaus

Kaksosvauvaperheissä on keskimääräistä enemmän keskosuutta, pienipainoisuutta ja muita tarpeita lisämaidoille. Niinpä pumppaaminen on useimmille tuplamammoille tuttua. Yhteinen konsensus lienee - osta sähköpumppu, kokeilemalla löydät parhaan! Sairaaloissa pääset yleensä jo testaamaan pumppuja.

Quicksilver eli elohopea

Nyt kun vauvat liikkuvat, on erityisesti vaipanvaihdot kuin elohopeaa käsittelisi. Tai näkisittepä, kun vessan ovi aukeaa! Vauvat kiitävät elohopean lailla kohti vessaa...

Rytmit

Vauvat samaan vai eri rytmiin? Meillä herätettiin vauvat syömään samaan aikaan, päiväunille heidät on laskettu sänkyihin aina samaan aikaan. Tämä toimi meidän perheessä parhaiten. Toiset taas kokevat rytmittömyyden olevan ehdottomasti vauvavuoden parhaita puolia. Jokainen tyylillään!

Tapoja on yhtä monta kuin kaksosperheitä. Jos kaksoset olisivat olleet meidän esikoisemme, olisi tilanne todennäköisesti ollut ihan eri.

Sektio vai alatie?

Outoa kyllä, tätä kysytään kaksosten äideiltä joskus hyvinkin suoraan ja sumeilematta - synnytitkö leikkauksella vai alateitse? Kuvittelevat varmaan, että kaksi vauvaa syntyy samalla ponnistuksella. Keskustelunavaajana tätä en voi suositella, asia on hyvin henkilökohtainen ja joskus arkakin. Nippelitietona, puolet kaksosista syntyvät leikkauksella, kolmosista ja nelosista kaikki.

Tuttipullo(t)

Kuinka monta pulloa tarvitaan, jos on korvikevauvat? Toisille riittää neljä, meillä on varmaankin 16. Onko lasiset parhaat vai pitääkö ostaa Anti-colic pullot niinkuin kaikki muutkin? Kannattaako ostaa sterilointilaite? Voiko pestä tiskikoneessa? Ja kun tämä on ratkaistu, voidaankin siirtyä aiheeseen nokkamukit...

Uni

Siitä puhe mistä puute. Tästä puhutaan ja paljon. Kuinka monet päikkärit teillä nukutaan? Moneltako käydään yöunille? Montako kertaa herätään? MITEN NÄMÄ SAA NUKKUMAAN? Miten minä saan nukuttua? Onneksi kaikki vaiheet menevät ohi - viimeistään teininä ne nukkuu.

Vertaistuki

“Kyllä sä tiiät.“ Tärkeintä tässä elämänvaiheessa on saada jakaa tuska, ilot, surut ja vaipparalli kanssasisarten kanssa. Kiitos.

X 2

Kun kaiken saa kertoa kahdella. Kuvittele joku päivä lapsesi kanssa ja kerro kaikki arkiaskareet kahdella. Sen jälkeen voit kuvitella, mitä se arki on kaksosten kanssa.

Yhdessä vai erikseen?

Vauvat samaan pinnasänkyyn, perhepetiin vai omiin sänkyihin? Meidän vauvat nukkuivat pitkään samassa sängyssä. Alkuun poikittain, loppuvaiheessa viistosti päät omissa päädyissä. 7 kuukauden iässä lapset siirtyivät kaikki yhteen huoneeseen, jokainen omaan sänkyynsä.

Zombi

No, voinette kuvitella. Vauvavuosi ja kaksoset.

Äiti

On auttanut niin paljon. On tukenut niin monessa. Minäkin haluan olla sellainen äiti.

Öööö

Varmasti vuoden käytetyin lause. Kun mikään ei oikein tule kuin apteekin hyllyltä.

Suvi

"Tuplatuuri"-blogia tukeavanhemmille.fi -sivustolla kirjoittava Suvi elää puolisonsa kanssa keskellä kakkavaippa-arkea, monikossa. Päärooleja arjessa esittävät leikki-ikäinen isosisko sekä vauvaikäiset kaksoset Neiti A ja Herra B. Haluaisi olla lattemamma, todellisuus on pikakahvia.