Löydä lapsesi rakkauden kieli

brigitte-tohm-210081-unsplash.jpg

Pitkän ja huolellisen valinnan jälkeen hankittu syntymäpäivälahja ei näytä herättävän lapsessa sen suurempaa innostusta. Rakkautta pursuavaan halaukseen napattu pienokaisesi kiemurtelee karkuun kuin ameeba. Häntä eivät halaukset voisi vähempää kiinnostaa, vaikka sisarus halailee mielellään joka päivä. Kuulostaako tutulta?

Tohtori Gary Chapman kehottaa Care for the family –sivustolla julkaistussa artikkelissa vanhempia ottamaan selvää, mikä saa oman lapsen tuntemaan itsensä rakastetuksi. Jokainen meistä ymmärtää, että lapset ovat yksilöitä, mutta usein jää huomaamatta, että lapsilla on myös yksilöllinen rakkauden kieli. Se, mikä toiselle lapselle viestii vanhemman rakkautta, ei välttämättä toisesta lapsesta tunnukaan samalta.

Chapmanin mukaan lapset (aivan kuten aikuisetkin) ilmaisevat ja vastaanottavat välittämisen ja rakkauden viestejä viidellä eri tavalla:

  1. Vahvistavat sanat: kiintymystä, rohkaisua ja kehumista tarkoittavat sanat.

  2. Pienet (tai suuremmat) hyvät teot: lapsesi arvostamat teot tai pienet palvelukset.

  3. Laatuaika: yhdessä oleminen, keskittynyt ja jakamaton huomio lapsellesi.

  4. Lahjat: pyyteettömien lahjojen antaminen ja saaminen.

  5. Fyysinen kosketus: halaukset, kutittelut ja hellät kosketukset.

Lapsen välittämisen tunteiden kokeminen ja ilmaisu riippuu suuresti lapsen iästä ja eroaa sen mukaan. Lue lisää eroista ja vinkkejä välittämisen tunteiden ilmaisuun Care for the family –sivuston jutusta täältä.