"Jotta mahdollisimman moni saisi tukea vanhemmuuteensa."

Kaikki alkoi yli kymmenen vuotta sitten siitä, kun mietin – omien ruuhkavuosieni alkumetreillä – että miksi Suomessa ei ole olemassa vanhemmille suunnattua verkkosivustoa, joka kokoaisi yhteen vanhemmille suunnattuja verkon tukipalveluja ja apua tarjoavia puhelinnumeroita? Meillä on paljon ammattimaisia auttajatahoja, mutta kaikilla on omat verkkosivut ja kanavat – voisivatko ne olla kaikki samalla sivustolla? Tuolloin olin itse tuore äiti, joka kaipasi tietoa ja tukea, muttei sitä löytänyt ja osannut etsiä.

Tästä ydinajatuksesta on siis jo vuosia ja noin neljä vuotta sitten ideani tästä sivustosta alkoi hahmottua ja konkretisoitua. Parin puhelun, muutaman selvityksen ja useiden työtuntien jälkeen vuonna 2016 syntyi www.tukeavanhemmille.fi -sivusto, joka kokoaa yhteen vanhemmille verkossa olevia vertaistukikanavia ja –numeroita sekä chatteja. Blogeissa jaetaan ammattilaistietoa sekä vanhemmuuden vertaistukitietoa.

Tänä päivänä Tukea vanhemmille -sivuston jakamat jutut ja kuvat tavoittavat sosiaalisessa mediassa noin 40 000 henkilöä kuukaudessa. Yksittäisiä kävijöitä sivustolla on kuukaudessa 5 000–10 000 ja sivun katseluita noin 24 000. Blogijuttuja – vanhemmuuden vertaistuesta tai perheiden auttamisen ammattilaisten kynistä kirjoitettuna – luetaan tuhansia ja tuhansia kertoja kuukaudessa. Luvut ovat huimia ja kertovat mielestäni sivuston tarpeellisuudesta.

Sivuston blogeissa kirjoittaa itseni lisäksi muitakin äitibloggareita ja perheiden auttamisen ammattilaisten blogissa tehdään jatkuvaa yhteistyötä mm. Ensi- ja turvakotien liiton, Parisuhdekeskuksen, ADHD-liiton ja Leijonaemojen kanssa. Vertaistukiblogissa yhteistyötä tehdään mm. Keskosvanhempien yhdistyksen ja Äidit irti masennuksesta ry:n kanssa.

Joulukuussa 2017 tästä yhden naisen ideasta ja verkkosivustosta kasvoi yhdistys. Tukea vanhemmille ry:n tarkoituksena on välittää Suomessa vanhemmuuden tukemiseen liittyvää tietoa ja kanavia sekä ylläpitää, tuottaa, kehittää ja koota verkkoportaaliinsa (www.tukeavanhemmille.fi) vanhemmuuden tukemiseen liittyvää sisältöä.

Matka on ollut ihana ja antoisa, mutta toiminta on silti vielä pientä ja uutta. Homma on vielä täysin vapaaehtoistyötä! Toiminnalle etsitään jatkuvasti uusia kehityssuuntia ja rahoittajaa.

Mihin olemmekaan vielä menossa ja mitä saavutamme yhdessä? Yhdistyksen visio on kunnianhimoinen: ”Olemme yksi Suomen tunnetuimmista verkossa toimivista vanhemmuutta tukevista yhdistyksistä.”

Hanna Lehtonen, tammikuussa 2019

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja


"Pieni kirja, suuri tarkoitus"

Väsynyt äiti  apua uupumukseen ja unettomuuteen (Books On Demand 2016) kertoo yhden äidin selviytymistarinan ruuhkavuosien alkumetreiltä. Pieni vertaistukikirja kirjoitettiin, jotta vanhempien väsymyksestä ryhdyttäisiin puhumaan entistä enemmän, ja jotta vanhemmat hakisivat apua uupumukseensa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.  

"Tänä päivänä kuulee liikaa tarinoita väsyneistä vanhemmista, jotka eivät vain enää jaksaneet. Tämä kirja kertoo yhden äidin tarinan. Haluan kertoa tarinani siksi, että olen esimerkki miten aivan tavallinen äiti voi pahimmillaan luisua kuilun reunalle harmittomaksi ajatellun uniongelman vuoksi. Minä selviydyin, mutta rimaa hipoen. Tunnistan pahoinvoivien vanhempien tuskan. Toivon, että tarinastani voisi olla apua jollekin väsyneelle vanhemmalle. Ajattelen, että yksikin uupunut isi tai äiti on liikaa."

Kirjan viesti on otettu todella hienosti vastaan. Mm. Yle, Yle UutisetKotivinkki, KaksplusSavon Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, Etelä-Saimaa, Kouvolan SanomatIisalmen Sanomat, Kirkko ja Koti sekä useat blogit ovat jo kirjoittaneet kirjasta ja nostaneet esille vanhempien jaksamista. Kirja löytyy myös kymmenistä Suomen kirjastoista. 

Kirjan voi osaa verkosta mm. Adlibriksestä tai Suomalaisesta kirjakaupasta. KIrja löytyy myös e-kirjana. Lisäksi sitä myyvät Akateeminen ja Suomalainen kirjakauppa tilauskirjatuotteena.