"Jotta mahdollisimman moni saisi tukea vanhemmuuteensa."

"Kun keväällä 2015 minulle tuli tunne, että haluan kirjan muodossa kertoa ruuhkavuosieni alkumetrien kompuroinneista mahdollisimman avoimesti ja muita vanhempia auttaen, niin jo silloin mietin tämän verkkosivuston rakentamista. Onko mahdollista, että Suomessa ei ole sivustoa, joka kokoaisi yhteen kaikkien neuvoloiden yhteystiedot sekä samalla vähän muitakin vanhemmille suunnattuja verkon tukipalveluja ja apua tarjoavia puhelinnumeroita? Meillä on Suomessa paljon ammattimaisia auttajatahoja, mutta kaikilla on omat verkkosivut ja kanavat – voisivatko ne olla kaikki samalla sivustolla? Ajatus tämän sivuston perustamisesta lähti siis yhdestä kirjani Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen (Books On Demand 2016) kappaleesta, jossa pohdittiin, että täytyyhän tällainen sivu nyt jostain löytyä! No, tämä kappale ei koskaan päätynyt itse kirjaan saakka ja kun vastaavaa sivustoa ei löytynyt, niin perustin sivuston ja tässä se nyt on. 

Perheille on tarjolla hurjan paljon hienoja ja ammattitaitoisia auttajatahoja ja ne ovat äärimmäisen tärkeitä kaikki, mutta saavuttavatko ne kaikki avuntarvitsijat? Tai onko kynnys liian korkealla, kun puhutaan omaan vanhemmuuteen liittyvästä avun hakemisesta? Onko vanhemman väsymys tai masentuneisuus asia, josta on vaikea puhua ja hakea apua? Yksiselitteistä vastausta ei varmaan ole, koska me ihmiset olemme erilaisia, mutta yksi tämän sivuston tavoite on kuitenkin pyrkiä madaltamaan vanhempien avun hakemisen kynnystä ja saattaa yhteen eri avun tarjoajat ja niitä tarvitsevat.  

Toivon, että sivustosta olisi apua mahdollisimman monelle. Sivusto rakennettiin, jotta mahdollisimman moni saisi tukea vanhemmuuteensa."

Syyskuussa 2016

Hanna Lehtonen

Sivuston perustaja, äiti ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

 

"Pieni kirja, suuri tarkoitus"

Väsynyt äiti  apua uupumukseen ja unettomuuteen (Books On Demand 2016) kertoo yhden äidin selviytymistarinan ruuhkavuosien alkumetreiltä. Pieni vertaistukikirja kirjoitettiin, jotta vanhempien väsymyksestä ryhdyttäisiin puhumaan entistä enemmän, ja jotta vanhemmat hakisivat apua uupumukseensa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.  

"Tänä päivänä kuulee liikaa tarinoita väsyneistä vanhemmista, jotka eivät vain enää jaksaneet. Tämä kirja kertoo yhden äidin tarinan. Haluan kertoa tarinani siksi, että olen esimerkki miten aivan tavallinen äiti voi pahimmillaan luisua kuilun reunalle harmittomaksi ajatellun uniongelman vuoksi. Minä selviydyin, mutta rimaa hipoen. Tunnistan pahoinvoivien vanhempien tuskan. Toivon, että tarinastani voisi olla apua jollekin väsyneelle vanhemmalle. Ajattelen, että yksikin uupunut isi tai äiti on liikaa."

Kirjan viesti on otettu todella hienosti vastaan. Mm. Yle, Kotivinkki, KaksplusSavon Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, Etelä-Saimaa, Iisalmen Sanomat, Kirkko ja Koti sekä useat blogit ovat jo kirjoittaneet kirjasta ja nostaneet esille vanhempien jaksamista. Kirja löytyy myös kymmenistä Suomen kirjastoista. 

Kirjan voi osaa verkosta mm. Adlibriksestä tai Suomalaisesta kirjakaupasta. KIrja löytyy myös e-kirjana. Lisäksi sitä myyvät Akateeminen ja Suomalainen kirjakauppa tilauskirjatuotteena.