Kun äiti sairastaa

tracey-hocking-727337-unsplash.jpg

Koko muu perhe flunssassa ja omia jalkoja ja käsiä alkaa jomottaa. Ai kauhea, enhän vaan ole itsekin tulossa kipeäksi? Kuka tän sirkuksen silloin hoitaa?!?

Jos äitikin sairastuu, niin silloin on tosi kyseessä - kuka silloin hoitaa? No se äiti, tietenkin. Mutta miksi? Miksi moni äiti ei osaa levätä vaikka ehkä voisikin? Miksi miehet (sori vaan yleistys) osaavat levätä, kun oikein väsyttää tai sairaus iskee, mutta miksi monet äidit eivät? Itse en oikein myöskään osaa, mutta harjoittelen kovasti. Pari kertaa olen jo onnistunutkin.

Mikä siinä on syynä, että äitit eivät oikein osaa rauhoittua ja levätä sairaana? Miksi aina on kammettava vaikka pää paketissa ruoan laittoon tai muuhun puuhaan? Ymmärrän täysin, että monella ei oikeasti ole sitä muuta vaihtoehtoa, mutta uskallan väittää, että monella myös olisi ja homman voisi hyvin hoitaa se toinen vanhempi. Mutta ei, moni äiti luulee olevansa korvaamaton. Tai noh, ainakin minä (vähän liian) monesti.

Aihe on itselleni hyvin tuttu, joten siksi pohdin sitä usein. Olen kyllä vuosien varrella oppinut jo hieman lepäämään flunssan kourissa, mutta usein tilanne on se, että koko perhe sairastaa ja koska jonkun on vaan pakko toimia, niin se olen minä. Joskus tuntuu, että annan puolisolleni oikeuden ja luvan sairastaa, mutta itselleni en.

Tilanne on helpottanut vuosien varrella, kun lapsemme ovat jo pieniä koululaisia, mutta pääperiaate lienee edelleen sama. Äidin tulisi osata myös sairastaa ja levätä.

Usein äidin sairastaessa mennään kyllä monessa kohtaa siitä missä aita on matalin eli syödään valmisruokaa, ei siivoilla ja kaikki muukin ylimääräinen homma jätetään tekemättä, mutta homman juju piilee tässäkin tapauksessa siinä, että kaikki tämä tulee ensin äidin organisoida ja siten vasta voin levähtää siihen sohvalle.

Minulla tähän outoon oireeseen on varmasti syynä suorittajaluonteeni, jonka kanssa olen edistynyt jo merkittävästi, mutta sairastapauksissa se ei oikein toimi vieläkään. Joskus tuntuu, että alan puuhata flunssaisena entistäkin enemmän – outoa!

Onko kenelläkään muulla samoja taipumuksia? Osaatteko te sairastaa flunssan sohvalla kuumaa hörppien tai sängyllä köllötellen? Jos kyllä, niin kertokaa ihmeessä miten te sen teette, koska minä kaipaan tähän nyt hieman vetoapua.

Yhden keinon olen tähän kyllä jo keksinyt: oman suuni avaamisen ja avun pyytämisen. Eihän puoliso voi edes tietää, mitä tunnen tai kuinka kipeä ja väsynyt oikeasti olen, jos en kerro sitä.  Avun pyytäminen ja oman heikkouden myöntäminen. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta mahdollista, uskon vahvasti.

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: Facebook, Instagram, Twitter