Miksi se on niin vaikeaa?

shelby-deeter-193590-unsplash.jpg

Avun ja tuen pyytäminen omaan vanhemmuuteen koetaan yleisesti kai aika vaikeaksi. Vai koetaanko? Itse olen ainakin todennut, kantapään kautta, että se on hurjan vaikeaa.

Miksi meidän on helppo pyytää apua esimerkiksi jonkun raskaan tavaran nostamisessa, mutta kun tullaan vaikkapa vanhemmuuden jaksamiskysymykseen, niin eipäs enää olekaan.

Miksi ruuhkavuosissa pakertavat vanhemmat arkailevat pyytää apua esimerkiksi omilta vanhemmiltaan? Tiedän kyllä, että isovanhemmat ovat monelle perheelle suuri apu, mutta enemmän tiedän niitä perheitä, joissa apua ei vain pyydetä.  

Miksi avun pyytäminen on siis niin vaikeaa? Liittyykö se jotenkin tähän ihmeelliseen ”vahvojen ihmisten ihannointiin” vai mihin? Itse olen nykyään sitä mieltä, että viisas pyytää apua ajoissa eikä venytä itseään liian pitkälle. Uupumuksen seurauksia korjaillaan monesti huomattavasti pidempään ja usein ongelmat vielä kasaantuvat sekä suurenevat.

Vanhemmuuteen saa ja pitää pyytää apua.

Se voi olla vaikkapa pyyntö ystävältä, naapurilta tai isovanhemmilta katsoa muksuja, kun käyt kävelyllä, lepäät, nukut tai käyt kaupassa. Rauhallinen suihkureissukin on aika jees. Pääasia on, että uskallat avata suusi ja pyytää vähän jeesiä.

Usein auttaa myös vertaistuki eli soitto vaikkapa äitikaverille. Kun hetken vuodattaa pyykkivuoren keskellä ja nauraa jälkikäteen hirveälle oksennustautirumballe, niin kummasti helpottaa.

Itse painiskelin tämän kanssa vuosia, mutta sitten, monen mutkan ja pitkän tapahtumaketjun kautta sain lopulta kerrottua äidilleni, että olen todella väsynyt ja minun on vaikea pyytää apua vanhemmuuteeni. Kärsin pahasta unettomuudesta, mutta näiden mennessä jo aivan liian pitkälle ihan kaikenlainen apu oli arjessa tarpeen.

Näin jälkikäteen toivon, että olisin pyytänyt apua ja kertonut unettomuudestani ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta myös neuvolassa.

Nyt haluan kannustaa sinua, väsynyt vanhempi. Kysy ja hae tukea vanhemmuuteesi. Mitä ikinä se onkin, niin kysy ja yritä saada apua. Jos ei onnista ensimmäisellä tai toisella kerralla, niin haluan uskoa, että kolmannella tärppää. Neuvola on hyvä paikka aloittaa.

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: Facebook, Instagram, Twitter