Miten vanhemmuus muuttaa ihmistä?

mr-marco-614-unsplash.jpg

Olen ollut äiti reilun 10 vuoden ajan. Jossain vaiheessa ruuhkavuosien tiimellyksessä aloin ymmärtää miten paljon vanhemmuus muuttaa minua persoonana, naisena ja vanhempana. Näitä oivalluksia ei tosin tullut ruuhkavuosien ensimmäisinä vuosina, ihan vaan sen tajuttoman univelan vuoksi, mutta näin vuosia jälkikäteen ajatukset ovat mielenkiintoisia.

Kun itse törmäsin samaan kysymykseen esikoinen vasta Naistenklinikan kapalossa, niin pohdin hämmästyneenä: ”Ai miten äitiys muka muuttaa minua? En kyllä usko mihinkään täydelliseen mullistukseen”, muistan ajatelleeni.

Nyt naurattaa. Sieltähän se mullistus sitten tuli. Aika voimalla vielä omalla kohdallani. Ja kasvu jatkuu edelleen.

Miten vanhemmuus siis muuttaa? Miten se muuttaa ihmisenä ja miten naisena?

Asioiden arvojärjestys. Se on suurin asia mitä vanhemmuus on minussa muuttanut. Kun tajuaa, että kahdesta ihmisestä on luotu kolmas – ja myöhemmin vielä neljäs – uusi, aivan itsenäinen ihminen ja persoona, niin koko homma menee uusiksi.

Epäitsekkyys. Sitä vanhemmuus on myös minulle hyvällä tavalla opettanut. Nyt täytyy ottaa huomioon muukin kuin oma napa. Oikeastaan neljä napaa, koska mies on pakko laskea joskus mukaan, heh!

Vanhemmuus on muuttanut minussa myös naiseuden roolimallin. Kun huomaa miten lapset kopioivat ja ottavat mallia ihan jokaisessa asiassa, niin se laittaa miettimään millaisen mallin lapsilleen haluaa antaa. Lapsi ottaa mallia elämän arvoista, rakkaudesta ja ajatusmallista itseä ja omaa kehoa kohtaan, vanhempien parisuhteesta, toisten ihmisten kohtelusta, tavasta ajatella ja puhua sekä pitää huolta itsestään, pukeutumisesta jne. Minulle tämä oivallus on ollut todella antoisaa. Yksi suurimmista oli vanhemmuuden suorittamisen oivallus. Ymmärsin, että jos suoritan vanhemmuuttani ja elämää, niin siirrän tämän mallin myös lapsilleni. Tämä oli minulle todella pysäyttävää.

Samalla kun miettii mitä vanhemmuus on muuttanut itsessä, niin on mielestäni tärkeää miettiä, että mitä vanhemmuus taas ei saa muuttaa. Se, että äiti on myös persoona, oma itse ja kaikilla on myös vanhemmuuden ja äitiyden olla ne omat jutut. Sen säilyttäminen on mielestäni tärkeää.

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: Facebook, Instagram, Twitter