Parhaat lapsuusmuistot

upload.jpg

Pohdin kerran ääneen ystävälleni, jonka lapset ovat jo aikuisia, että mitähän meidän perhe tekisi kesälomalla. Mietin, että missä voisimme käydä ja mitä kaikkea tehdä. Olisiko joku eläinpuisto kiva tai ehkäpä Linnanmäki?

Suunnittelustani virisi keskustelu, että mitä lapset yleensä toivovat perheen yhteisiltä lomilta? Entä aikuiset? Onko meillä aikuisilla ehkä hieman harhainen luulo siitä mitä lapset haluavat lomalla tehdä? Ehkä suunnitelmissa on huvipuisto tai jopa ulkomaanmatka, mutta mitkä jutut jäävät mieleen parhaimpina lapsuus- tai lomamuistoina?

Ystäväni oli kerran tiedustellut tätä lapsiltaan ja vastaus oli yllättänyt. Kysymys oli kysytty kaikilta kolmelta lapselta eri aikaan ja toisiltaan tietämättä. Perhe oli aikoinaan tehnyt reissuja vaikka minne, mutta kun parhaimpia lapsuusmuistoja tiedusteltiin, niin kaikki kolme vastasivat, että parhaimmat muistot tulivat perheen yhteisistä lauantai-illoista makkaraa paistaen ja vain yhdessä oleskellen.

Tämä keskustelu pysäytti minut. Onko aina pakko olla erityisiä lomasuunnitelmia? Ovatko ne ryysislomareissut suosittuihin lapsiperhekohteisiin sittenkään niin kivoja? Olisiko kivempi vaan olla yhdessä ja tehdä pieniä, yhteisiä juttuja? Ymmärrän tietenkin loman suunnittelun pointin, mutta tämä keskustelu sai minut mietteliääksi itse tekemisestä.

Meidän perheen lapset ovat nyt 7 ja 10 ja tiedustelin molemmilta – erikseen ja toisiltaan kuulematta – tätä samaa asiaa. ”Mitkä jutut tai tekemiset sinulta ovat jääneet mieleen meidän perheen lomareissuilta? Mikä on ollut kaikkein kivointa?”

Vastaukset yllättivät todella. Ekaluokkaisemme listan kärjessä komeili pyöräilyt jäätelökioskille ja äidin keksimä imurileikki (jahtaan heitä imurilla ja leikimme että se on lohikäärme). 10-vuotias kertoi parhaimmiksi muistoikseen yhteisen uimahyppykisan ja eväsretken läheiseen kansallispuistoon. Lista jatkui vielä vastaavilla muistoilla, mutta esimerkiksi HopLopeista tai Linnanmäestä ei mainittu sanaakaan.

Mitähän vastauksia sinä saisit, jos tiedustelet perheen parhaita lomamuistoja? Entä mitkä sinulle ovat jääneet mieleen? Minunkin listalleni ylsivät nuo samat pyöräilyt jäätelökioskille sekä kiireetön päivä rannalla, kun ei ollut mitään suurempia suunnitelmia.

Hanna

 Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: Facebook, Instagram, Twitter