"Meille kuuluu ihan hyvää!"

christiana-rivers-217056-unsplash (1).jpg

Kun perheemme vauva- ja taaperoaikana sukulaiset ja ystävät tiedustelivat kuulumisiamme, niin yleensä vastasin kaikille: ”Meille kuuluu ihan hyvää!”. Tällä vastauksella pääsin nopeasti eroon aiheesta, johon en oikein itsekään tiennyt vastausta.

Meidän olisi pitänyt elää leppoisaa kotiäitiarkea, mutta minusta ei tuntunut sille. Olin pahasti uniongelmainen ja olisin tarvinnut tukea uuden elämäntilanteeni kanssa. En kuitenkaan en osannut puhua tästä kenellekään enkä itsekään ymmärtänyt miten pahassa jamassa olin. Silti vastasin kaikille kysyjille: ”Meille kuuluu ihan hyvää!”.

Todellisuus oli kaukana tästä. Lapset voivat kyllä hyvin ja pidin heistä huolta, mutta itseni ja oman jaksamiseni sivuutin täysin. Minulle ei kuulunut enää hyvää. En osannut puhua väsymyksestäni ja uniongelmastani. En osannut enkä ymmärtänyt miten huonosti voin.

Muutaman vuoden päästä tästä: ”Meille kuuluu ihan hyvää” hokemisesta olin tilanteessa, josta pääsin ylös pitkän sairasloman ja ammattiauttajien voimin. Tipahdin turvaverkkoon vasta viimeisellä hetkellä. Kiitos äidilleni, jolle en enää ilman itkua voinut kertoa, että: ”Meille kuuluu ihan hyvää!”.

Nyt vuosia myöhemmin olen miettinyt, että entä jos olisin kertonut jollekin jo aikaisemmin, että: ”Meille ei nyt kuulu oikein hyvää!”. Entä jos olin kertonut kysyjille, että minä en voi hyvin? Olisinko saanut apua? Haluan uskoa, että olisin.

Miksi yllättävän moni ei kerro, jos
vanhemmuus uuvuttaa ja siihen tarvitsee tukea?

Miksi siitä ei puhuta? Miksi en itse puhunut? Ihmiset ovat erilaisia ja tämän kertominen sekä avun pyytäminen ovat joillekin helppoja juttuja, mutta monelle ei ole.

Voisimmeko jatkossa entistä avoimemmin kertoa, jos meille ei aina kuulu sitä hyvää?

Tänään haluan kannustaa teitä puhumaan myös niistä päivistä, kun ei voida hyvin, väsyttää ja tuntuu, että tarvitsee tukea. Neuvola on mielestäni hyvä paikka aloittaa.

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: Facebook, Instagram, Twitter