Vanhemmuuden rajat

leon-biss-399-unsplash.jpg

Minulta kesti vuosia ymmärtää mitkä ovat oman vanhemmuuteni rajat. Aihetta pohti myös bloggarimme Tiina ja kysyi oivaltavasti: ”Tavallaan venyminen kuuluu vanhemmuuteen, mutta onko sillä joku raja?”

Mielestäni vanhemman venymisellä on ehdottomasti rajat. Se, että vanhempi pitää huolta omasta jaksamisestaan ja asettaa vanhemmuudelleen rajat, on silkkaa viisautta. Se on mielestäni etu sekä vanhemmalle että koko perheelle. Helppoa se ei välttämättä ole ja usein siihen oppii kantapään kautta. Samaa pohti Tiinakin.

Luonnollisesti vanhemman tehtävä on pitää huolta lapsesta, sen perustarpeista ja laittaa lapsen tarpeet etusijalle. Tästä ei varmaan kukaan ole erimieltä. Mutta, entäs sitten, kun vanhempi vie itsensä vuosikausia äärirajoille ja luistaa aina omasta jaksamisestaan ja tarpeistaan? Entä sitten, kun vanhempi alkaa olla niin väsynyt, että itkettää pelkkä maitopurkin kaatuminenkin? Mielestäni tässä kohtaa – tai oikeastaan jo paljon paljon aikaisemmin – homma menee päin mäntyä.

Tiedän tämän, ikävä kyllä, omakohtaisista kokemuksista. Suoritin vanhemmuuttani vuosia ja unohdin itseni täysin. Minun vanhemmuudellani ei juurikaan ollut rajoja. Annoin lapsilleni kaiken, mutta unohdin itseni. Kaiken tämän tein täydestä rakkaudesta lapsiini. Harjoittelin kai vanhemmuuttani.

Muutama vuosi siinä meni. Totaalisen pohjakosketuksen jälkeen kuitenkin ymmärsin, että jos en pidä huolta itsestäni, niin en voi pitää huolta lapsistani.

Jos en jaksa, siis oikeasti jaksa, niin en jaksa myöskään huolehtia lapsistani.

Tänään, kun lapsemme ovat jo pieniä koululaisia, osaan rajata vanhemmuuttani entistä paremmin. Harjoittelen edelleen tietyissä jutuissa, mutta nyt ollaan jo pitkällä. Toki lapsemme ovat jo vanhempia, joten rajaaminen on helpompaa. Kuitenkin, se rajojen vetäminen olisi pitänyt hiffata jo aikaisemmin.

Lapset oppivat, että vanhemmalla on rajat eikä heidän tarvitse hypätä joka kerta palvelemaan ja että aina äiti ei jaksa. Ajattelen, että asettamalla vanhemman jaksamiselle rajat lapset oppivat rajaamaan myös omia voimavarojaan. He oppivat ottamalla mallia, että oma tila ja omat voimavarat voi sanoa ääneen. Aina ei tarvitse kaikkea jaksaa.

Mielestäni vanhemmuudella on rajat ja ne asettamalla koko perhe voi paremmin. Ja niin, kuka ne rajat sille venymiselle asettaa, ettet sinä itse?Hanna

 Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: Facebook, Instagram, Twitter