Äidin vuosihuolto

danielle-macinnes-222441-unsplash.jpg

Käytin tässä taannoin autoni katsastuksessa ja odotellessa mietin, että tällainen tarkastus tulisi ehdottomasti tehdä myös meille ruuhkavuosiäideille. Nyt en siis tarkoita lääkärintarkastusta – joskin sekin on välillä todella tarpeellinen – mutta pieni tarkastus vanhemman omiin juttuihin olisi mielestäni aika ajoin paikallaan.

Äidin vuosihuollossa keskityttäisiin vain äitiin ja hänen omiin juttuihin. Unen laadun ja määrän tiedustelu olisi aivan listan kärjessä, mutta heti sen jälkeen keskityttäisiin muihin tärkeisiin juttuihin.

Kuinka paljon äidillä on omaa aikaa? Entä kuinka paljon on saatu ja annettu vertaistukea toisille äitikavereille? Milloin on viimeksi käyty liikkumassa tai muuten tehty omia juttuja? Vanhojen harrastusten loppumista ja syytä siihen tiedusteltaisiin, koska monesti me mammat unohdamme omat juttumme vähän liian helposti.

Entäs parisuhde? Milloin viimeksi on muistettu tai ollut mahdollisuus keskustella kumppanin kanssa jostain muusta kuin vaippaostoksista tai esikoisen ripulista? Ripuli on aiheena ihan ookoo, mutta äidin vuosihuollossa kannustettaisiin hellimään kumppania ja puhumaan hänelle myös muista jutuista. Kumppania kannustetaan muistamaan myös arjessa pienillä jutuilla.

Kännykkäajan tarkastelu olisi suuressa syynissä ja yleensä sitä pyydettäisiin vähentämään rutkasti. Juodun kahvin määrän tarkastelu olisi myös tarkastelussa: yli kuusi kuppia päivässä kahvia nauttivat äidit joutuisivat erikoistarkkailuun, koska tällöin päästöjen määrä nousee huomattavasti.

Entä milloin on viimeksi syöty lämmin lounas ja nautittu kahvi istuallaan? Entä onko äidin lautasella muutakin kuin lasten jämät? Äidin vuosihuollossa tiedusteltaisiin myös hössöttämisen määrää, koska yleensä se lisääntyy, kun nämä muut edellä mainitut ovat jääneet pois tai kahvin määrä on lisääntynyt huolestuttavalle tasolle.

Äidin vuosihuollossa kannustettaisiin muistamaan
äitipersoonan alta itse ihminen, nainen.

Vanhemmuus on lahja, mutta mielestäni äidin täytyy (ainakin yrittää) muistaa myös omat tarpeet ja omat jutut. Aina se ei todellakaan ole helppoa, mutta joskus pienetkin hetket tekevät paljon. Joskus vanhemmuus vie mukanaan siten, että oma persoona unohtuu. Oma aika ja oman itsen muistaminen ovat ainakin minulle tärkeitä jaksamisen kannalta.

Milloin sinä olet viimeksi miettinyt omia juttujasi? Olisiko äidin vuosihuolto paikallaan?

Ja kyllä, vuosihuolto olisi todella aiheellinen myös isille.

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter