On rohkeutta hakea apua

upload.jpg

Kirjoitan usein äidin ja vanhemmuuden väsymyksestä, koska aihe on minulle tärkeä ja hyvin henkilökohtainen. Kompuroin omien ruuhkavuosieni alkumetreillä sen verran tukevasti, että nyt haluan auttaa muita. Haluan kannustaa vanhempia hakemaan apua, kun omat voimavarat alkavat hiipua.

Vanhemmuuden väsymys on mielestäni vaikea käsite, koska se on aina hyvin henkilökohtainen, subjektiivinen. Mielestäni ei voi sanoa, että kuka on ketäkin väsyneempi. Yhden lapsen äiti voi hyvinkin olla yhtä väsynyt tai väsyneempi, kun se viiden lapsen äiti. Perheet ja tilanteet ovat erilaisia ja niitä ei tule verrata keskenään. Väsymys ja uupumus voivat johtua monesta eri syystä. Yhteistä näille on kuitenkin mielestäni se, että yleensä tilanne pahenee, jos sille ei tehdä mitään. Ei tietenkään aina, mutta usein. Väsymys tuo monesti mukanaan muita ongelmia.

Vanhempien erot näyttäisivät yleistyvän lasten ollessa alle kouluikäisiä. En todellakaan ole mikään asiantuntija, mutta liekö tällä jotain yhteyttä univelkaan ja väsymykseen? Minä uskon, että on. Väsyneenä myös parisuhde näyttäytyy eri valossa. Ihminen ei ole oma itsensä ja ajattele järkevästi, kun väsymys painaa.  

Kun vanhempi pitää huolta itsestään,
niin hän pitää huolta myös perheestään.

Ruuhkavuosien arkirutiinit tuntuvat myös väsyneenä astetta painavammalle. Väsymys ja univaje vaikuttavat myös hyviin asioihin: vanhemmuuden ilot painautuvat väsymyksen alle. Mikään ei oikein tunnu miltään ja päivät menevät harmaan pilven alla taivaltaessa.

Sanotaan, että lapset ovat pieniä vain hetken ja siitä tulee nauttia täysin rinnoin. Olen samaa mieltä. Muistan kuitenkin myös ajan, kun väsymys ja synnytyksen jälkeinen masennus veivät kaiken ilon koko elämästä. Väsyneenä ja masentuneena elämästä ja tästä ajasta ei oikein osaa nauttia.  

Haluan kertoa, oman kokemukseni pohjalta, että pahastakin univajeesta ja raskauden jälkeisestä masennuksesta selviää. Apua kannattaa kuitenkin hakea ajoissa.

Meillä Suomessa on paljon vanhemmille suunnattuja tukikanavia ja perheitä auttavia ammattilasia, mutta apua tulee myös osata hakea. Se, että hakee apua ja tukea omaan vanhemmuuteensa ei ole häpeää, vaan viisautta. On rohkeaa ja viisasta myöntää olevansa avun tarpeessa. Kun vanhempi pitää huolta itsestään, niin hän pitää huolta myös perheestään.

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter