Väsynyt äiti, se helpottaa vielä

ian-schneider-39678.jpg

Hei sinä, joka elät juuri nyt ruuhkavuosien keskellä ja tunnet itsesi väsyneeksi. Tämä kirjoitus on juuri sinulle. Kyllä vain, juuri sinulle.

Nimeni on Hanna Lehtonen, ja olen tämän sivuston perustaja ja päätoimittaja.

Ennen kaikkea olen kuitenkin äiti, joka vuosia sitten väsyi ja uupui omissa ruuhkavuosissa kahlatessaan varsin tukevasti. Suurin syy oli varmaankin avun pyytämättömyys. Selvisin ilman pahimpia naarmuja, mutta toipuminen vei aikaa ja jos olisin hakeutunut hoitoon unieni kanssa jo aikaisemmin ja lisäksi pyytänyt apua sekä kertonut edes jollekin vauva-ajan masennuksestani, niin olisin suoraan sanottuna selvinnyt huomattavasti helpommalla.

Haluan kirjoittaa ja kertoa, että sinäkin selviät. Kyllä, niin sinä teet.

En tiedä taustojasi tai ongelmiasi, mutta tiedän, että sinä selviät. Tärkeintä on, ettet ole ongelmiesi ja ajatuksien kanssa yksin.

Ota yhteys neuvolaan tai minne tahansa vanhemmuuden tukitahoon ja kerro tilanteestasi. Siitä se lähtee. Kurkkaa erilaisia vertaistuki tahoja täältä ja tukipuhelinnumeroita täältä.

Haluan uskoa, että apua saa, kun pyytää. Jos ei siltä ensimmäiseltä tai toiselta taholta, niin sitten siltä kolmannelta. Joskus helpottaa äitikaverille puhuminen.

Vanhemmuus on aivan ihana juttu – siis varmaan maailman ihanin – mutta joskus me vaan tarvitaan siihen vähän tukea. Ja hei, tässä ei ole mielestäni mitään hävettävää! Tarvitaanhan me joskus apua vaikkapa auton korjaamiseen, niin miksi ei sitten vanhemmuuteen?! Harva meistä köröttelee tyhjällä renkaalla tuhansia kilometrejä, koska siitä aiheutuisi vaan suurempia korjauksia, mutta vanhemmuuden haasteissa me kyllä mennään joskus useitakin vuosia. Hei, ihan sama juttu kun sen auton kanssa: kun ongelmaan tarttuu ajoissa, niin pääsee vähemmällä.

Väsynyt äiti tai isi, se helpottaa vielä. Sinä selviät.

Hanna 

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter