Tankki täyteen, kiitos!

Tankki+tayteen+kiitos.jpg

Luin hetki sitten kirjan nimeltä Viisaan elämisen opas (Basam Books), ja tekstissä kerrottiin oivaltavasti miten tunteita ja voimavarojamme voidaan verrata auton tankkaamiseen ja bensamittariin. Mittari kertoo kuinka hyvä olo meillä on ja paljonko voimavaroja on jäljellä.

Kun olo on hyvä: rakastava, arvostava, voimaantunut ja iloinen, niin tankki on täynnä ja mittari näyttää vihreää. Kaikki on hyvin. Kun taas emme voi hyvin, niin olo on lannistunut, avuton, kurja ja voimaton. Tankki on tyhjä ja mittarin valo saattaa näyttää jo punaista. Olo on kaikkea muuta kuin hyvä.

Kun ajat autolla, niin mitä teet, kun mittari alkaa näyttää punaista? Huomaatko tankin tyhjenevän jo ennen merkkivalon syttymistä? Luultavasti näin. Yleensä emme myöskään valita tai kitise tankin tyhjenemisestä ja merkkivalon syttymisestä, vaan ajamme kiltisti seuraavalle huoltoasemalle ja tankkaamme. Toimenpide on automaattista ja pidämme sitä välttämättömänä – eihän se auto tosiaan muuten kulje!

Tunteita ja voimavarojamme voidaan verrata auton tankkaamiseen. Jos olo on kurja, niin meidän pitäisi pysähtyä ja tankata hyvä olo takaisin. Sitä voi tankata nukkumisella ja lepäämisellä, joogalla, hiljentymisellä, lukemisella, urheilulla, musiikilla jne. Keinoja on monia ja erilaiset tavat sopivat erilaisille ihmisille. Pääasia on tehdä itselleen voimaannuttavia asioita ja tankata voimavarojaan.  

Kun palataan takaisin autoiluun, niin moni meistä tykkää ajaa autolla siten, että mittarin merkkivalo ei ehdi edes syttyä. Usea meistä haluaa pitää tankin suhteellisen täynnä, jos vaikka sattuukin tulemaan ylimääräisiä kiemuroita matkaan.

Vaan miten toimimmekaan voimavarojemme kanssa? Onko mittari aina täynnä ja voit jatkuvasti hyvin? Vai ajatko kenties usein punaisella? Käännyt ehkä vielä juuri moottoritielle, vaikka mittari huutaa jo punaista? Niin, voisitko jatkossa tankata vähän aikaisemmin? Aivan kuten sitä autoakin. Tee enemmän asioita, joilla lataat itseäsi ja voimavarojasi. Älä valita, vaan tankkaa. Keinoja on monia ja usea on kiinni valinnoista. Ei aina, mutta usein. Valinnat eivät myöskään aina ole kivoja juttuja. Mitkä ovat sinun tapojasi tankata? Tankkaathan usein?

Minä tankkaan panostamalla hyviin yöuniin ja olen tehnyt paljon valintoja, jotta nukun hyvin. Lisäksi voimaannutan itseäni liikkumalla ja ulkoilemalla luonnossa. Olen itsekin vielä aloittelija, mutta tänä päivänä tankkaan jo huomattavasti useammin kuin muutama vuosi sitten. Ajattelen, että viisauttani on se, että en enää koskaan meinaa ajaa punaisen merkkivalon palaessa, vaan pysähdyn ajoissa tankkaamaan.

Hanna

tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, äiti ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Lähde: Johnson, Brian 2013: Viisaan elämisen opas. Basam Books Oy

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter