Ruuhkavuosiäidit, menkää metsään!

small ruuhkavuosiäidit menkää metsään.jpg

Kun muutimme pääkaupunkiseudulta tänne pieneen maalaiskaupunkiin, niin mietin laatikoita pakatessani, että onkohan tässä nyt oikeasti mitään järkeä. Muuttaa nyt kaupunkiin, jossa mäkkärikin sulkee pian ovensa, kun porukkaa ei käy tarpeeksi?! Myöhemmin olen kuitenkin ymmärtänyt, että palaaminen takaisin tänne maaseudun rauhaan oli minulle tarkoitettua. Ajattelen, että tarkoitus liittyy juurikin uupumisesta toipumiseeni ja perheemme hyvinvointiin. Täällä luonto ja kiireettömyys tulevat mielestäni paremmin lähelle, ja tämä sopii meidän perheellemme. Usein mietinkin, että kestäisinkö enää edes sitä hektisyyttä ja kaikessa niin näkyvää kiirettä, joka pääkaupunkiseudulla mielestäni vallitsee?    

Tällä hetkellä asumme alueella, josta on vain muutaman minuutin matka metsään. Kun melu, kiire ja älylaitteet alkavat ärsyttää, niin pinkaisen monesti suoraan männikköön. Joskus kävellen, joskus juosten ja joskus hiihtäen. Entistä enemmän poikkean kuitenkin merkityltä lenkkipolulta, ja usein minut voikin nähdä makaamassa jossain mättäikössä silmät suljettuina tai vain olemassa ja seisomassa keskellä lenkkipolkua. Kylähullun maine ei liene enää kaukana ;)

Metsän tuoksuhan on oikeastikin aivan mahtava! Syksyllä ja keväällä se on parhaimmillaan, mutta myös kesällä ja talvella sillä on erityinen vivahteensa. Ja miten se tuntuu, että jo pelkkä seisominen keskellä metsää rauhoittaa?! Tuntuu, että metsä ottaa kulkijansa valtavan lämpimään syleilyynsä ja rauhoittaa jo pelkällä läsnäolollaan. Sosiaalisessa mediassa viliseekin artikkeleita, joissa mm. kerrotaan, että metsä hoitaa terveyttäsi ja että jo noin 20 minuutin oleskelu metsässä kohentaa mielialaa ja laskee verenpainetta. Oliko jossain jo lääkäritkin määränneet metsähoitoa stressaantuneille ihmisille? Naurahtelin näille jutuille vielä jokunen aika sitten, mutta tänään tulokset puhuvat puolestaan: lähden lataamaan itseni metsään entistä useammin. Metsä on aivan ihana paikka, se on tarkoitettu ja saatavilla meille kaikille ja lisäksi se ei maksa mitään.

Totaalinen romahtaminen ja uupuminen lastemme vauvavuosien jälkeen ovat jättäneet minuun arvet, jotka kestävät ja näkyvät minussa koko loppuelämäni. Teen edelleen päivittäin valintoja, jotta voin hyvin. Yksi niistä on arjen hidastaminen ja rauhoittaminen. Olenkin usein miettinyt, että miksi en aikaisemmin hyödyntänyt metsää hyvinvointia etsiessäni? Miksi ihmeessä en vain mennyt metsään kävelemään ja rauhoittumaan, kun sisälläni ahdisti? Tänään ajattelen, että metsä ja sen rauhoittava voima olisivat olleet minulle monta kertaa juuri se täsmähoito.

Jos joku kysyy minulta tänään, että mitä hänen tulisi tehdä, jotta ahdistus helpottaa, niin usein vastaan, että mene metsään. En ole lääkäri eikä minulla muutenkaan ole mitään koulutusta neuvoa ketään hyvinvoinnissaan, mutta väsyneen äidin näkökulmasta tuo on yksi vinkkini. Ruuhkavuosiäidit ja -isit, menkää siis metsään rauhoittumaan! Kävelkää, ihmetelkää tai vaan oleskelkaa metsässä. Se on mitä paras paikka pysähtyä oman elämänsä äärelle. Usein mieltä askarruttavat ajatuksetkin tuntuvat selviävän siellä kuin itsestään. Mitä siis mietit? Lämpimät vaatteet vaan päälle ja metsään – hyvä olo odottaa!

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, äiti ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Lähteet: Kodin Kuvalehden artikkelit 29.1.2015 ja 15.9.2014

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter