Millä helpottaa äidin ahdistusta?

small tukeavanhemmille milla helpottaa aidin ahdistusta.jpeg

Luulen tietäväni mille äidin ahdistus tuntuu. Luulen tietäväni mille unettomuus, voimattomuus ja avuttomuus, oman jaksamattomuuden äärellä, tuntuvat. Tiedän mille valvotut yöt ja sen pitkät tunnit tuntuvat. Tiedän myös mille tuntuu päivä tämän jälkeen, kun katsoo kelloa ja miettii miten pitkä päivä on taas edessä. Tiedän mille tuntuu ajatella, että miten suoriudun taas kaikista päivän tehtävistä. Myös siitä tärkeimmästä, vanhemmuuden tehtävästä.

Tiedän mille tuntuu ajatella, että mikä minussa on vikana, kun tuntuu etten jaksa tätä elämäni ihaninta aikaa?! Tämänhän piti olla sitä ruusuista, ihanaa vauvaperheaikaa, josta kaikki puhuivat ja valokuvin nostattivat?!

Joskus muistan miettineeni, että voi kun tämän ahdistuksen saisi pois edes hetkeksi. Edes aamupäiväksi. Edes siksi aikaa, että jaksan olla iloinen ja leikkiä omien, niin rakkaiden lasteni kanssa. Voisiko jostain saada edes pientä helpotusta tähän sisällä vellovaan, outoon tunteeseen? Jostain, mistä, kuka voisi auttaa? Kehtaanko pyytää edes apua? Voiko kukaan edes auttaa, kun en edes itse tiedä mistä tämä johtuu ja mikä minua oikein vaivaa?! Voisinko edes hetken taas saada tuntea oloni normaaliksi?! Samalle kuin ennen. Edes hetki sitä tunnetta, että olen taas normaali oma itseni enkä aina vain niin kamalan alavireinen.

Näistä tuntemuksista tulee nyt kuusi vuotta, mutta tunteet ja ajatukset ovat ajoittain hyvinkin kirkkaina mielessäni. Jos on lukenut kirjani Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen, niin tietää tarinan.

Pikatietä ahdistuksen helpotukseen ei taida olla. Tai ei ollut ainakaan minulla. Näin ajattelen, tietenkin vain omien kokemusteni pohjalta.

Minäkin kiertelin ja kaartelin monta vuotta, ainakin neljä, ennen kun uskalsin pyytää ammattilaisten apua unettomuuteeni. Se on muuten aika pitkä aika valvoa ja miettiä mikä minussa on vikana. En tuolloin edes ymmärtänyt, että pelkkä unettomuus voisi olla niin iso juttu. Tänään ajattelen, että miksihän ihmeessä odotin ja kärvistelin niin pitkään.

Ihmiset, perheet ja tilanteet ovat erilaisia. Vanhemmat uupuvat erilaisista syistä. Kukaan ei kuitenkaan ole toista parempi. Ajattelen, että kaikilla meillä on voimia nousta jaksamattomuuden olotilasta. Itse tosin ajattelin, että olen poikkeus. Mutta, enhän minä ollutkaan. Hakemalla ammattilaisilta apua unettomuuteeni minäkin nousin ylös. Ja paranin.

Vanhemmille suunnattuja apukanavia on meillä täällä Suomessa todella paljon, mutta apua täytyy vain ensin päättää hakea. Näitä kanavia, tukinumeroita, chatteja ja muita ammattiauttajia on koottu tukeavanhemmille.fi -sivustolle, juuri sinua varten.

Apua on tarjolla, mutta sitä tulee myös osata pyytää. Kukaan meistä ei ole yksin. Ei ole häpeä pyytää apua vanhemmuuteensa. Päinvastoin, ajattelen. Mielestäni on suurta rohkeutta ajatella, että haluan lasteni, itseni ja perheeni parasta.

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter