Listaa ylös 5 voimaa vievää ja antavaa asiaa

Muutama vuosi sitten, kun todella kamppailin jaksamiseni kanssa, niin keksin itselleni keinon, jolla pääsen nopeasti ja konkreettisesti kiinni minulle voimaa antaviin ja vieviin asioihin. Voihan olla, että idea on tarttunut päähäni jostain elämäntapakirjasta, mutta homma toimii kuitenkin seuraavalla tavalla:

Listaa paperille 5 asiaa arjestasi, jotka antavat sinulle voimia. Pysähdy listan äärelle ja paneudu tehtävään huolella. Mitkä asiat antavat sinulle voimaa? Mistä todella nautit? Mikä saa sisälläsi perhoset lentämään ja energisen olon virtamaan? Listalle voi kirjoittaa pieniä ja arkisia asioita tai suuria möhkäleitä, mutta niiden täytyy olla mahdollisimman konkreettisia. Kuvaile siis asiat mahdollisimman hyvin eli esim. sanaa ”liikunta” tulee avata enemmän. Mikä liikunta? Missä, milloin, mihin aikaan, missä olosuhteissa ja kenen kanssa? Tämän jälkeen järjestä asiat tärkeysjärjestykseen. Voit muokata listaasi jälkikäteenkin eli jättää sen vähäksi aikaa hautumaan, mutta tärkeintä on, että ne aidosti ja oikeasti tuovat sinulle iloa ja voimaa.

Käännä sitten ajatusmaailmasi päinvastoin. Mitkä asiat vievät arjestasi voimia? Mitkä asiat vetävät mielesi maahan tai painavat kuin kivi arjen askareissasi? Toimi kirjoituksessa samoin kuten voimaa antavien asioiden kanssa eli pureudu todella miettimään ”voimia vieviä asioita”. Mitä konkreettisempi lause on, niin sitä helpompi sitä on myöhemmin lähteä pohtimaan. 

Kun listat ovat valmiit, niin tarkastele niitä molempia. Yllätyitkö ehkä asioista, jotka tuovat iloa ja voimaa arkeesi? Onko listoilla mahdollisesti yhteneväisyyksiä? Onko molemmilla listoilla joku asia, joka täyttää arkesi, mutta vie voimasi? Onko se joku pieni, mutta silti niin suuri? Entä yllätyitkö miten pienistä asioista arjessasi nautit? Onko elämässäsi joku ihminen joka vie enemmän kuin antaa? Ja sitten se vaikein tehtävä: voisitko itse vaikuttaa joihinkin näistä? On selvää, että kaikkiin asioihin me vain emme voi vaikuttaa, mutta löytyisikö listaltasi joku pieni juttu, jonka huomaat antavan sinulle hurjan paljon voimia? Oletko ehkä unohtanut sen tai miten ”helposti” se olisikaan toteutettavissa?

Omalla listallani oli myös tuolloin - ja on edelleen - hyvät yöunet. Jos nukun huonosti, niin se vie hurjasti voimaa arjestani ja kun taas nukun hyvin, niin olen äärimmäisen energinen. Näin lieneekin useimmilla ihmisillä. Kuitenkin, itselleni näiden asioiden ymmärtäminen oli yksi avain uupumisesta parantumiseeni ja hyvinvointiini tänään: ryhdyin tekemään asioita listoillani olevien asioiden eteen. Lähdin hakemaan apua unettomuuteeni ja ryhdyin karsimaan asioita elämästäni, jotka veivät voimia arjestani. Uskotko jos kerron, että monella pienellä asialla on todella merkitystä? Tietenkään ongelmat eivät hävinneet hetkessä, mutta kun ryhdyin hakemaan apua ja tekemään asioita niiden ratkaisemiseksi, niin alkoi tapahtua.

Listaus ei ehkä toimi kaikille, mutta minulle se toimii edelleen hyvänä työkaluna hyvinvointini vaalimiseen. Kun voimia vieviä ja antavia asioita miettii oikein tosissaan, niin huomaa, että asioihin voi useasti itse vaikuttaa ja moni voimaa tuova asia onkin pieni ja helposti toistettava.

Miltähän sinun listasi näyttäisi? Mitkä asiat vievät voimia ja mitkä antavat? Entä voisiko yhden niistä toteuttaa jo tänään? 

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja ja bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter