Äiti ja alhainen verensokeri eivät sovi yhteen

aiti ja alhainen verensokeri tukea vanhemmille small.jpeg

Kuinka monelle teistä on käynyt niin, että nälkäisenä kotiin tullessa ilmoille on päräytetty turhanpäiväset ärräpäät, ihan vain alhaisen verensokerin vuoksi? Välipala unohtui tai lounas oli vain liian kevyt.   

No, mitä tästä sitten seuraa? Minä ainakin muutun ihan eri ihmiseksi, kun verensokeri pääsee kunnolla notkahtamaan. Kiukuttelen kuin pieni lapsi: kaikki ärsyttää ja tuntuu harvinaisen haastavalle. Tuntuu, että verensokeri alhaalla sitä näyttääkin ihan erilaiselle. Kulmat rutussa ja suupieli sekä hartiat alhaalla raahaudutaan kauppakassit kainalossa lieden ääreen.

Ruoan jälkeen hartiat taas laskeutuvat ja mieliala nousee kohisten. Äsken potuttanutta asiaa ei enää edes muista. Aikaisemmin kielteisesti vastattuun kysymykseen voisi nyt tulla jopa myönteinen vastaus. Mies ja lapsetkin tuntuvat jo ihan mukaville. Hei, hävisikö pieni päänsärkykin? Usein myös vähän hävettää: että pitikin möläistä taas jotain niin tyhmää tyhjällä vatsalla. Täydellä vatsalla pyydetään taas anteeksi. Äidillä oli vain vähän nälkä.

Luulisi, että aikuinen ihminen osaa jo itse huolehtia ruokarytmistään. En aina osaa, myönnän. Lasten välipalat kyllä muistan, mutta oma tuppaa unohtumaan. Meidän perheessä äidin verensokeri on jo tunnistettu vaaratilanne. ”Syöhän nyt ensin jotain” onkin mieheni vakiosanontoja päivän päätteeksi. Joskus myös äidille on ostettu erityinen välipala automatkaa varten.

Ai että se tilanne, kun tulee töistä kotiin ja alkaa vääntämään perheelle ruokaa verensokeri alhaalla. Hiivin kotona seiniä pitkin ja toivon, ettei kukaan kysy tai vaadi minulta mitään. Hädissäni etsin jonkun leipäpalan suuhuni, jotta järki ja hermot toimivat ruokaan saakka. En yksinkertaisesti muista, että lounaasta on jo liian pitkä aika, koska välipala on taas kerran unohtunut.

Äiti ja alhainen verensokeri eivät mielestäni todellakaan sovi yhteen. Joku laki tähän pitäisi vähintäänkin säätää.

Jos lasta kiukuttaa, niin usein me vanhemmat ymmärrämme, että syynä saattaa yksinkertaisesti olla vain nälkä, jano tai väsymys. Terveellinen ruokarytmi ja tarpeeksi unta ovat kaiken a ja o. Ettei vain äidinkin mieliala paranisi samalla rytmillä?   

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter