5 vinkkiä (väsyneiden) koululaisten vanhemmille

education-548105_1920.jpg

Ruuhkavuosissa vaeltavat myös muutkin kuin vain vauva- ja taaperoarjessa elävät vanhemmat, joten alla kootut vinkit koululaisten (väsyneille) vanhemmille. Höllää siis hetki, istu alas ja ota opiksesi.

 1. Ei liian paljon harrastuksia. Kuinka paljon omat ja lasten harrastukset vievät aikaa? Jokainen perhe tekee luonnollisesti omat valintansa, mutta joskus harrastusten lukumäärää kannattaa pohtia omaan väsymykseen ja vapaaseen aikaan verrattuna. Antaahan harrastus enemmän mitä ottaa? Entä montako harrastusta perheessänne on? Tarvitseeko lapsi kolmea erillistä aktiviteettiä? Pohtikaa yhdessä mihin haluatte käyttää aikanne ja miksi.
   
 2. Ethän tee asioita toisten mieliksi? On rohkeutta kieltäytyä asioista, joista ei oikeasti pidä ja kuunnella omaa itseään. On useasti ilo auttaa toisia, mutta jos sukulaisten puusavotta ei sovi teidän perheen viikonloppusuunnitelmiin tai jos työkaverin Tupperware-ilta ei oikeasti kiinnosta pätkääkään, niin uskalla kieltäytyä kohteliaasti.
   
 3. Mihin käytät vapaa-aikasi ja kuka vie energiasi? Harrastukset vievät paljon aikaa, mutta kuinka monessa muussa olet mukana tai mitä teet vapaallasi? Pohdi hetki miksi teet näitä asioita. Onko se vanhempainyhdistyksen toiminta (vaikka se tärkeä juttu onkin) juuri se asia mihin haluat tällä hetkellä panostaa ja laittaa voimavarasi? Jos ei, niin karsi ylimääräisiä menojasi. Entä syökö joku asia tai ihminen hyvää energiaasi ja arjen voimavarojasi? Uskalla tunnustaa arjen energiasyöpöt ja hankkiudu niistä eroon!
   
 4. Vuorotelkaa Wilma-viesteissä. Henkilökohtainen onnistumiseni tässä asiassa oli, kun tajusin siirtää koulusta tulevat Wilma-viestit suoraan mieheni sähköpostiin. Luonnollisesti hän pitää minut ajan tasalla ja vuoroja vaihdellaan, mutta arjen lomassa tapahtuva lapsen kouluasioiden läpikäynti on mielestäni paljon parempi tapa, kuin se, että molemmat kurkkivat viestit omilla ajoillaan. Monessa perheessä nämä viestit taitavat lisäksi olla vain äidin vastuulla, mutta rohkeasti vain vastuuta isille! Kyllä ne isit osaavat ja muistavat, kunhan vain annamme sen mahdollisuuden! ;)
   
 5. Joutenolo kunniaan! Kuinka monta vapaailtaa sinulla ja perheellesi on viikossa? Onhan niitä muulloinkin kuin viikonloppuna? Ja eihän kaikki viikonloputkin ole aikataulutettuja synttäreille, tapaamisille ja pikkujouluille? En todellakaan osaa neuvoa kuinka monta vapaailtaa kenelläkin pitäisi olla, mutta toivon hartaasti, että niitä olisi ainakin enemmän kuin yksi. 

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter