10 asiaa, joita ruuhkavuosivanhemmat ymmärtävät parhaiten

Photo by Kristopher Roller on Unsplash.jpg

Ruuhkavuodet, nuo unohtumattomat vuodet lasten ollessa vielä pieniä. Tässä ajassa – yleensä jo parin ensimmäisen vuoden jälkeen – ymmärtää muutaman seikan elämästä ja sen pienistä, suurista asioista. Tässä minun, yhden ruuhkavuosiäidin, lista asioista, joita me ruuhkavuosivanhemmat mielestäni ymmärrämme parhaiten.

1. Unen tärkeys

Unen laatu ja määrä ovat mielestäni suorassa yhteydessä vanhemman järjen määrään. Jos unta on liian vähän, niin kaikki tuntuu raskaalle ja pää leviää kesken sosehetken. Kun olet tovin valvonut ruuhkavuosissa, niin ymmärrät, että jatkossa uni priorisoidaan to do -listan kärkipäähän.  

2. Vertaistuki

Voi luoja sitä vertaistuen määrää, jota vanhempi voi saada toiselta samassa elämäntilanteessa olevalta ja ruuhkavuosien runtelemalta. Ennen et voinut kuvitellakaan miten tärkeä on jakaa imetys- ja sosekokeilukokemuksia. Nyt saat niistä voimaa ja huomaat miten tärkeää vanhemmuuden vertaistuki onkaan.

3. Oma aika ja sen tärkeys

Kahvikuppi rauhassa, yksin kauppaan tai kävelylle – voi jösses mitä omaa laatuaikaa! Ruuhkavuosissa omasta ajasta osaa olla erityisen kiitollinen. Ihan sama, vaikka joku paheksuu Facebookissa kahvikuppipäivitystäsi – se aika ja hetki oli aito ja todellinen hetkeen pysähtyminen!

4. Helppo ruoka

Hyvä ja ravinteikas ruoka ei välttämättä tarkoita tuntien puurtamista keittiössä. Ruuhkavuosissa (viimeistään) ymmärrät, että helppo ruoka on usein avain toimivaan arkeen! Usein ruuhkavuosissa ymmärrät myös, että valmisruoka on joskus tosi jees!

5. Kodin siisteys ja järjestys

Ruuhkavuosissa usein ymmärtää, että kaiken ei aina tarvitse olla niin tip top. Madallat rimaa, koska ymmärrät, että tärkeämpää on säilyttää järkensä, kuin murehtia sotkua ja yrittää siivota kaikki murut lattialta.

6. Silmänympärysvoide ja/tai valokynä

Ennen esikoisen syntymää näitä purkkeja ja niiden tarkoitusta vain ihmeteltiin. Pari vuotta tästä eteenpäin valokynällä yritetään pelastaa koko kasvot ja silmänympärysvoide levitetään polviin saakka.

7. Ystävien näkeminen

Ruuhkavuosissa oppii arvostamaan aikaa ystävien kanssa. Yleensä nämä otukset häviävät heti synnytyslaitoksen jälkeen, mutta pitämällä kiinni näistä arjen enkeleistä pääkoppasi pysyy todennäköisesti paremmin kasassa.  

8. Vapaa-aika ja aikatauluttomuus

Ruuhkavuosissa oppii arvostamaan hetkiä, jolloin ei ole mitään aikatauluja. Ruuhkavuosissahan kaikelle on nimittäin oma aikataulunsa. Ainakin melkein.

9. Matkustaminen

Muutaman ruuhkavuoden lomamatkan jälkeen osaat matkustaa rennosti ja ottaa muut huomioon sekä luoda muihin lapsiperheisiin ymmärtäviä katseita. Tähän on tultu, koska takaraivossasi on edelleen muistikuva omalta lomamatkaltanne, jossa vatsatauti yllätti kesken 10 tunnin paluulennon ja esikoisen kiukkukohtauksen kuuli koko kone.

10. Säätämisen määrä

Lapsiperheessä sattuu ja tapahtuu. Siis ihan koko ajan. Muutaman vuoden ruuhkavuosissa vaeltaneena et enää säikähdä pikkujutuista, vaan osaat ottaa ne rennommin ja oikaiset mutkat tyylikkäästi. Ymmärrät, että tarkatkin suunnitelmat voivat muuttua ja sellaista se elämä vain on. Harjoitus on tehnyt mestarin!

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter