6+1 vinkkiä uusperheen arkeen

Kuva: Sanna Inkeri Saarikangas

Kuva: Sanna Inkeri Saarikangas

Ennen esittelin itseni sujuvasti kahden lapsen sinkkuäitinä, nyt perheeseeni kuuluu myös puoliso ja lahjalapsi, bonustytär. Enää en ole oman arkeni yksinvaltias, vaan roolini on lähempänä leijonalauman naarasta, joka yhdessä lajitovereidensa kanssa pitää huolta jälkikasvusta.

Elän siis uusperhearkea. Laumaamme kuuluu kolme alle kouluikäistä lasta, joilla on yhteensä kolme kotia ja sen seitsemät isovanhemmat. Miten tällainen kombo oikein pysyy kasassa? Vastaus: hyvin, mutta se vaatii kaikilta osapuolilta oman panoksensa. Listasin tärkeimmät eli tässä minun vinkkini uusperheen arkeen:

1. Kuuntele ja keskustele.

Viestinnän peruspilarit ovat yllättävän vaikeita parisuhteessa ja perhe-elämässä. Kuuntele kaikkien perheenjäsenten toiveita ja pidä keskusteluyhteys avoimena joka suuntaan. Muista kuitenkin tehdä selväksi myös se, ketkä sinun kotisi asioista viime kädessä päättävät – onko se entinen anoppi vai nykyinen puoliso?

2. Sovi ja sovittele.

Moni ydinperheessä luontevasti soljuva asia vaatii eron jälkeen käytännön sopimista. Missä lapset viettävät lomansa, kuka maksaa lääkärikulut tai harrastusmaksut, kuka hoitaa kun lapsi sairastuu, kenen vastuulla on päiväkodin kurahousujen pesu? Nippelitiedotkin on hyvä tehdä uudelleen selväksi myös uusperheessä. Kun muuta ei osata, päädytään usein riitelemään rahasta: siihen liittyvät sopimukset onkin hyvä laatia mustana valkoiselle vähintään lastenvalvojan luona. Kannattaa myös huomioida, että uusi puoliso vaikuttaa esimerkiksi päivähoitomaksuihin ja Kelan lapsiperheiden tukiin.

3. Ota digivälineet käyttöön.

Perheiden välinen viestintä on helpottunut huomattavasti älylaitteiden ansiosta. Yhteinen Google-kalenteri voi auttaa menoista sopimista, kun esimerkiksi kaikkien lomat ovat näkyvillä hyvissä ajoin. Kaikille perhekuvioon kuuluville avoin WhatsApp-ryhmä voi toimia keskustelukanavana, mutta viestittelyssä on aina väärinymmäryksen vaara. Tärkeimmät keskustelut onkin yleensä hyvä käydä kasvokkain. Viestien etuna on se, että esimerkiksi sovitut aikataulut jäävät muistiin, kuvaviestillä voi lähettää terveisiä toisesta kodista ja lasten videohölmöilyt ilahduttavat etävanhempaakin.

4. Pidä oma pesä puhtaana.

Kuinka paljon saa viikkorahaa äidin tai isän luona, pitääkö ruoka-aikana istua pöydässä tai koska on kotiintuloaika? Lasten kanssa toimimista helpottaa, jos isoimmista kasvatuslinjoista ja käytänteistä on samantyylinen linja eri kodeissa. Varsinkin vuoroviikkovanhemmuudessa on kuitenkin hyväksyttävä se, ettei toista kotitaloutta voi mikromanageroida eivätkä langat ole pelkästään omissa käsissä. Toisessa kodissa saatetaan kaivaa nenää ja syödä jäätelöä sängyssä aamupalaksi – ja nämä tavat kulkeutuvat myös sinun luoksesi. Kiukkuamisen sijaan kannattaa keskittyä pitämään oman kotipesän säännöt selvinä ja toimintatavat yhdenmukaisina.

5. Varaa omaa aikaa ja tilaa, kaikille.

Ruuhkavuosina perhekalenteri pullistelee ja oman ajan raivaaminen vaatii järeän kaluston. Uusperheessä omaa aikaa kaipaavat vieläpä erilaiset osapuolet: tarvitaan aikaa vain omien lasten kanssa, aikaa bonuslapsen kanssa, perheaikaa koko porukalla, aikaa puolison kanssa ja aikaa ihan yksin. Kaiken tämän mahduttaminen samaan kalenteriin vaatii suunnittelua, organisointia, lastenhoitoapuja ja ennen kaikkea tarmokasta tahtoa. Ajan lisäksi kaikki perheenjäsenet kaipaavat omaa tilaa: meillä kaikki kolme lasta nukkuvat samassa huoneessa, mutta pyrimme järjestämään rauhallisia nurkkia sellaisia kaipaaville. Vaikka lapsi asuisi kodissa vain osan ajasta, on hänellä oikeus tuntea olevansa osa perhettä ja kuuluvansa aina kalustoon.

+1. Uusperheen malliin sopii luontevasti myös bonusvinkki: hyväksy mustatkin tunteet.

Uusi parisuhde ja perhe ovat valtavia ilon ja onnen lähteitä, mutta niihin liittyy myös vaikeita tilanteita ja monenlaisia tunnekuohuja. Mustasukkaisuutta entisestä (tai nykyisestä) kumppanista, ulkopuolisuutta bonuslapsen elämästä tai surua omien lasten ollessa toisessa kodissaan. Uuden äärellä täytyy luopua jostakin vanhasta ja uusperheen hitsautuminen yhteen vie oman aikansa. Oma hyväksi havaitsema äitiyteni on saanut aivan uudenlaisia haasteita, enkä ole välttynyt kyyneliltä – edes siinä sohvalla aikuisiltapalan äärellä. Välillä on hyvä muistutella itselleen, että ihan hyvin sinä vedät. Tämä kannattaa aika ajoin todeta myös kumppanilleen, sille uusperheen ytimen toiselle puolikkaalle.

Sanna Inkeri Saarikangas

Lue myös Sannan juttu Bonuslapsia ja biovanhempia

Kirjoittaja on päivätyökseen viestintäammattilainen, iltapuhteena Inkerin vikaa -blogin tekijä ja siinä sivussa kolmen lapsen uusperheen äiti.

Ajatuksia uusperhe-elämästä myös Valeäidin nauhoitukset -podcastissa
 

vieraskyna hyvalla asialla.png

Tämä kirjoitus on blogin vieraskynäkirjoitus. Kynään tarttuu perheiden eri alojen auttamisen ammattialaisia. Joskus kirjoittajana on lääkäri, joskus psykologi ja joskus joku ihan tavallinen isovanhempi tai äiti. Joskus myös toinen bloggari. Joskus joku tarina vaan halutaan kertoa.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter