Voisiko teilläkin olla yökkäripäivä?

small yökkäripäivä tukea vanhemmille.jpg

Meidän perheen 6- ja 9-vuotiaat muksut ovat molemmat varsin liikkuvaa ja eläväistä sorttia. Arki on usein melkoista rumbaa, vaikka sitä tietoisesti paljon hidastetaankin.

Monet muutkin perheet yrittävät parhaansa mukaan hidastaa ja hillitä arjen kiireitä sekä rytmiä. Aina se ei ole helppoa, koska lapsiperheen arjessa nyt vain on aika paljon liikkuvia osia. Meidän perheessä on esimerkiksi tehty tietoinen ratkaisu siitä, että lapsi käy vain kerran viikossa harrastuksessaan. Jos nyt yleensäkin haluaa harrastaa jotain. Useita kertoja muksuja ei siis kuskailla eri lajeihin, vaan kokeillaan yhtä juttua kerrallaan ja katsotaan tuntuuko se omalle jutulle. Tämä ratkaisu on toiminut meille todella hyvin.

Pari kuukautta sitten kuopuksemme kysyi minulta: ”Äiti, voinko olla koko päivän yökkärissä?”. Lapsen ilme oli jo kysyttäessä hieman veikeä, koska hän todennäköisesti oletti saavansa kieltävän vastauksen, mutta kun vastaus oli myöntävä, niin tunnelma oli kuin lottovoiton lunastaneella. Kuopus tempaisi itsensä sellaiseen ralliin, että matot lensivät keittiön takaseinään, kun ilouutiset mentiin kertomaan eteenpäin. Tämän jälkeen muksut vain hävisivät jonnekin, ja tuona päivänä oltiin vain ihan kotosalla köllötellen. Oli muuten aika rento päivä itsellekin.

Tästä lähtien meillä onkin ollut yökkäripäiviä ja se tuntuu olevan aika mieluisa päivä. Riemu, rentous ja vapaus näkyvät ainakin meidän lasten kasvoilla välittömästi, kun yökkäripäivä lanseerataan. Yleensä se osuu viikonlopulle tai lomalle, mutta pari kertaa nuorimmaisemme on jo vaihtanut tämän rennon asun ylleen heti hoitopaikasta tullessaan. Joka päivä ei tietenkään voi olla yökkäripäivä, koska se menettää merkityksensä, mutta melkein joka viikko tuo päivä tuntuisi meillä tällä hetkellä olevan.

Eihän tämä nyt todellakaan ole mikään pyörän uudelleen keksiminen, mutta hei, tuntuisi toimivan! Kerran esikoulussakin oli jo yökkäripäivä. Tämä minun piti tosin ihan erikseen vahvistaa esikoulun opettajalta, koska en ensin ollut uskoa korviani: voisinko tuoda lapseni huomenna hoitoon pelkässä yöpuvussa?! Tuona päivänä oli muuten harvinaisen helppo arkiaamu.

Voisiko teilläkin olla pian yökkäripäivä? Kokeilkaa, on muuten aika vapauttavaa!

Hanna

PS. Näitä päiviä suositellaan tosiaan jo ihan aikuisillekin! ;)

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, äiti, kirjoittaja ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter