Yksin ei tarvitse pärjätä

people-2567657_1280.jpg

Vanhemmuuteen ja ruuhkavuosiin liittyy mielestäni vahvasti yksin pärjäämisen kulttuuri. Apua ei pyydetä ja viimeiseen asti halutaan tulla toimeen omillaan.

Eihän sitä nyt voi pyytää apua keneltäkään! Kun lapset on tehty, niin sitten ne on myös itse hoidettava. En varmasti pyydä apua, EN! En ainakaan keneltäkään tutulta. ”Ei viitsi häiritä, kun niillä on varmasti kaikkea muutakin.”. Näin usein ajatellaan tai ainakin minä ajattelin. Mistä tämä ajattelumalli johtuu – suomalaisesta sisustako? Miksi niin moni ajattelee, että apua ei voi pyytää, vaikka sitä tarvitsisi?

Olen itse tästä se huono esimerkki. En aikoinani osannut pyytää apua vanhemmuuteeni, en edes aina omalta mieheltäni. Liian monta vuotta mentiin äärirajoilla pahan uniongelman vuoksi ja se jätti jälkensä. Tänään ajattelen, että kenenkään meidän ei tarvitse pärjätä yksin. Apua tulee pyytää, kun sitä tarvitsee. Koko tarinan kerron kirjassani Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen (2016).

Arjen apua voi pyytää esimerkiksi isovanhemmilta, ystäviltä tai naapureilta. Kyllä aikuinen ihminen osaa kieltäytyä, jos ei voi tai osaa auttaa. Vuorotellen äitikaverin tai puolison kanssa lapsenvahtivuoroja vaihtamallakin voi olla suuri merkitys. Monelle äidille jo pelkkä yksin kaupassa käyminen voi piristää.    

Kaikilla ei ole ympärillään isovanhempia tai muuta tukiverkkoa, joten silloin kannattaa katsastaa olisiko muita paikkoja tai tukikeinoja mahdollisuus saada. Neuvola on mielestäni hyvä paikka aloittaa avun pyytäminen.  

Joten, armaat ruuhkavuosivanhemmat, pyytäkää apua, jos sitä tarvitsette.

Joskus ratkaisu voi olla hyvinkin pieni ja simppeli juttu, mutta ongelmien kasaantuessa vyyhti voikin olla suurempi ja hieman vaikea purkaa. Pyytäkää siis apua heti, kun siltä alkaa tuntua.

Ja niin, ei se suomalainen sisu huono juttu ole – ei ollenkaan! Yksin meidän ei kuitenkaan mielestäni tarvitse koko elämäämme pärjätä. Apua on tarjolla, mutta sitä tulee osata myös pyytää. Ratkaisua ei välttämättä tule heti ensimmäisellä tai toisella kerralla, mutta ehkä jo kolmannella.

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter