Kyllä isi osaa!

people-2557510_960_720.jpg

Joskus me äidit olemme varsinaisia leijonaemoja ja omimme lapset sekä heidän kasvatuksen hieman liikaakin itsellemme. Mistä se hassu ajattelutapa tuleekin, että kaikki on muka pakko tehdä itse ja että isit eivät muka osaa?!

Minulta kesti vuosia ymmärtää, että isit tekevät asiat omalla tavallaan. Heille tulee vain antaa mahdollisuus. Jos äiti tekee kaiken heti alusta alkaen ja ottaa roolin hoitaa kaikki lasten asiat, niin lapset oppivat ja sisäistävät tämän mallin. Mies ei taas opi yhtään mitään. Hän oppii pysymään poissa. Pahimmillaan tästä syntyy tapa, jossa äiti on muka korvaamaton. Tämä malli uuvuttaa aika paljon, uskotteko? Näin kävi ainakin minun kohdallani.

Tässäpä minun, yhden (viisastuneen) suorittajaäidin ja leijonaemon, 5 muistutusta miksi isien tulisi antaa osallistua kasvatukseen ja arjen pyörittämiseen entistä enemmän.

1. Mallioppiminen.

Jos aina teet kaiken itse, niin lapset saattavat oppia mallin, jossa äiti tekee kaikki kotihommat, hoitaa kasvatuksen sekä kaiken muunkin maan ja taivaan väliltä. Suorittava elämäntapa on kuluttavaa, joten mieti, millaisen esimerkin haluat lapsillesi antaa.

2. On myös muita tapoja toimia.

Sinun tapasi toimia ei ole se yksi ja ainut tapa. Anna myös puolisosi mahdollisuus osallistua ja lapset oppivat sekä näkevät myös toisen tavan tehdä asioita elämässä. Jos iltapuuhat tai ruoanlaitto isin kanssa menevät siis eri latua kuin äidin kanssa, niin anna mennä! Ole huoletta leijonaemo, mutta älä ärjy puolisollesi! ;)

3. Nainen ja mies ovat erilaisia.

Nainen ja mies ovat erilaisia, ihan siis fyysisestikin (yllätys!!!), joten ajattelutapa sekä toiminta ovat luonnollisesti myös erilaisia. On tärkeää, että lapset oppivat myös miehisen tavan toimia sekä katsella maailmaa. Jos aina teet kaiken valmiiksi tai kerrot puolisollesi miten hommat hoidetaan, niin hän ei saa edes mahdollisuutta tehdä asioita hänen tavallaan.

4. Kaksi tasavertaista kasvattajaa.

Meillä äideillä on joskus hassu tapa ajatella, että kaikki pitää muka tehdä itse. Toinen vanhempi on lapselle yhtä arvokas, joten anna myös isälle mahdollisuus toimia kasvattajana. Älä uuvuta itseäsi tekemällä kaikkea, vaan ymmärrä, että rinnallasi tässä tärkeässä kasvatustehtävässä on myös toinen osapuoli ja te olette tasavertaisia.

5. Ihan erilaiset puuhat.

Äidin kanssa ehkä leivotaan, mutta isin kanssa voidaan tonkia vaikkapa matoja, mennä kalaan tai käydä katselemassa autoja! Tai sitten leivotaan juuri isin kanssa! On kuitenkin rikkaus, jos lapsella on elämässään mahdollisuus tehdä asioita myös toisen vanhemman kanssa.  

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja, bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter