Joku kuuntelee (verkossakin)

Muutaman vuoden terapiassa käyneenä, uniongelmiani ja elämän suorittamista siellä käsitellen, huomasin, että terapia on yksi parhaista keksinnöistä sitten avotulen. Kun pääsee puhumaan jonkun ulkopuolisen, ammattiauttajan kanssa, niin uskomattomalla tavalla hankalatkin ongelmat alkavat hiljalleen purkautua. Verkostakin löytyy tänä päivänä paljon tällaisia palveluita chattien ja erilaisten foorumien muodossa. Voit kysyä ja jutella mieltä askarruttavia asioita eri alojen ammattilaisilta, anonyymisti ja usein myös mitään erillistä rekisteröitymistä. Mainiota, en voi muuta todeta!

Törmäsin yksi päivä erääseen chattiin, joka tuli eteeni aika yllättäen ja tarjosi apuaan aivan puskista. Vierailin erään seurakunnan sivuilla ja huomasin siellä Apua ja tukea -osion. Kun kurkkasin sivulle, niin sivun alareunaan pompsahti pieni ruutu, joka kysyi: ”Mitä kuuluu? Voisinko auttaa? Painaako joku mieltäsi?”. Kyseessä oli evankelis-luterilaisen kirkon valtakunnallinen chatti, jossa pääsee juttelemaan kirkon ammattilaisen kanssa, anonyymisti ja tiettynä aikana. Palvelu on asennettu useiden seurakuntien sivuille, mutta se löytyy myös kätevästi mm. Facebookista.

Juuri tuo aika ja hetki oli minulle sellainen, jolloin mieltäni painoi eräs asia, aika paljonkin. Olin jo monta kuukautta pohtinut asiaani ja ratkaisua ei ollut löytynyt. Mieleni oli jo aika solmussa, mutta kun tuo pieni ruutu tarjosi apuaan, niin päätin tarttua siihen. Ajattelin aluksi, että en varmaankaan saa täältä apua, koska ongelmani ei liittynyt millään tavalla sielunelämääni. Päätin kuitenkin antaa tälle pienelle ruudulle mahdollisuuden.

Keskustelin chatissa noin 20 minuuttia ja kas kummaa, asiani alkoi selkeytyä! Tuntui, että tilanne oli sama, kuin juttelisin terapiassa. Paitsi että nyt ei tarvinnut edes varata aikaa ja raahautua minnekään! Ulkopuolisen kanssa juttelu – tai siis oikeastaan kirjoittelu – todella auttoi. Oloni oli äärimmäisen helpottunut. Uskon, että usein kasvokkaiskeskustelu on todellakin tarpeen, mutta tässä hetkessä en sitä tarvinnut.

Keskustelun päätteeksi kiitin auttajaani. Samalla ihmettelin, miten kirkon työntekijä oli voinut auttaa minua tässä asiassa?! Minulle kun ei olisi tullut ”live elämässä” mieleenikään kääntyä tässä asiassa kirkon puoleen. Ja kuitenkin, nyt jo monta kuukautta mieltäni painanut ongelma selvisi tuon pienen ruudun ja sen takana olevan kirkon ammattilaisen kanssa keskustellen. Mietin myös, että kuinkahan moni tietää tästä mainiosta chatista? Ajattelen, että palvelu on todella hyvä ja juuri tässä ajassamme toimiva. Se on avoinna kaikille, kuuluitpa kirkkoon tai et. 

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, äiti ja Väsynyt äiti - apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter