6 vinkkiä lapsiperheen jouluun

Joulun odotetut pyhäpäivät eivät ehkä aina mene lapsiperheessä suunnitellulla tavalla. Tässäpä siis minun, yhden ihan tavallisen ruuhkavuosiäidin, täsmävinkit lapsiperheen jouluun. Nämä(kin) on kaikki todettu meidän perheessä vuosien varrella varsin toimiviksi.

1.    Vanhemmille vapaapäivä (tai useita) ennen jouluaattoa. Ennen lomia kiire on usein pahinta ja tuntuu, että töitä on tehtävä etukäteen jo tulevien lomapäivien edestä. Ja sitten kun se joulu koittaa, niin tunnelmaan ei ehkä pääsekään ihan nappia kääntämällä, vaan laskeutuminen kiireestä suoraan vapaalle voi kestää hetken. Entä jos ottaisitkin pari vapaapäivää ennen joulua? Voisiko se olla mahdollista? Haluaisitko kokeilla järjestää tämän? Ainakin itselle joulun aloitus on jo monta vuotta tuntunut huomattavasti rennommalle, kun ne vapaapäivät ovat ennen joulua eikä sen jälkeen. Tiedän, ettei tämä ei ole mahdollista kaikille, mutta suosittelen kokeilemaan, jos vain mahdollista!  

2.    Uskalla vihdoin tehdä se oma joulu. Ihmiset ovat erilaisia ja joulutraditiot usein pyhiä. Vuosia, vuosia mennään samalla kaavalla, koska siihen on totuttu ja näin on aina toimittu. Yhä useammin kuitenkin kuulee, että moni ei nauti joulun pyhistä, koska ne eivät tunnu omilta. Perinteet ja tavat tulevat ehkä vanhemmilta tai isovanhemmilta. Mitä sinun ja perheesi omaan jouluun kuuluu? Uskaltakaa tehdä siitä omanne! Kannustan kuuntelemaan omaa ääntä ja tekemään asioita, jotka oikeasti antavat voimaa ja rauhoittavat. Vai haluatko myöhemmin muistella ruuhkavuosien jouluja, joista et ehkä itse nauttinut juuri ollenkaan? Joulu on rakkauden aikaa, joten muista rakastaa myös itseäsi. 

3.    Jarruta mamma rakas, jarruta! Monelle leipominen, shoppailu ja ruoanlaittaminen ovat terapeuttista puuhaa, mutta jos nämä puuhat alkavat ahdistaa jo tässä vaiheessa joulukuuta, niin on aika painaa jarrua! Tänä vuonna ehdit tehdä poikkeuksen, kun painat pedalin pohjaan heti! Anna tänä vuonna itsellesi mahdollisuus ostaa valmista tai tyytyä vähempään. Lahjana voi hyvinkin olla itsellesi levollinen ja rauhallinen olo. Uskotko jos kerron, että tämän fiiliksen vaistoaa myös muu perhe? ;) 

4.    Joulupöytään myös lasten lempiruoat. Jotenkin nolottaa kertoa, mutta meidän perheen lapset ovat varmaan parinakin jouluna nauttineet joulun juhlapöydässä pelkkää voipottua. Lasten joulun lempiruoat eivät välttämättä ole samat kuin aikuisilla, joten jos teidänkin perheessä lanttulaatikko ei oikein uppoa, niin varatkaa juhlapöytään muutakin. Näitä voisikin tiedustella jo etukäteen ja varmistaa, että koko perheellä on pöydässä jotain toivottua herkkua. Eri ruokien maistelu on eri asia, mutta jos muksut toivovat pöytään vähän pizzaa, niin voisiko toiveen jopa toteuttaa? 

5.    Joulupukki muuttaakin aikatauluaan! Muistan monta joulua, joissa lasten jännitys joulupukin saapumisesta on saattanut vanhemmat melkein hermoromahduksen partaalle! Ruoka ei maistu, mikään ei oikein huvita ja päikkärit jää välistä, kun pukin tulo jännittää niin kovasti. Tietenkin, se on iso juttu pienelle ja monesti aikuistakin vähän jänskättää illan näytelmän onnistuminen. Entä jos se pukki kulkisi tänä vuonna toooodella ajoissa? Voisiko lasten lahjat olla jaettuina jo vaikka aattoaamuna? Tässä vaihtoehdossa säästytään myös vuokrapukin hommaamiselta! Tätä kokeillaan tänä vuonna meidän perheessä ja pukki kulkeekin jo yön aikana. Monelle aattoiltaan kuuluvat tietyt asiat, tietyssä järjestyksessä, mutta mieti voisiko jostain luopua ihan vain siksi, että ilta olisi rennompi?

6.    Unta, unta ja unta. Jouluyö, juhlayö, sanotaan, mutta pyhäaamuina saattaakin väsyttää, jos illalla on tullut valvottua myöhään. Entä jos menet edes muutamana iltana ajoissa nukkumaan? Kokeilisitko lukea vaikka jotain kirjaa, jos tuntuu ettei uni tule ajoissa? Lapsilla on usein lomallakin tietty rytmi ja näin he myös luonnollisesti heräävät aikaisin. Ehkä sinäkin noudatat tällä joululomalla samaa rytmiä ja nouset päivään yhtä pirteänä ja täynnä energiaa kuin jälkikasvusi? ;)

Hanna

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, äiti ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen kirjan kirjoittaja

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter