Päivittäistä ja niin tärkeää

pineapple-1602345_1280.jpg

”Tittuu, tittuu, äiti haluun tittuu!!”

Päädyin taas kirjoittamaan aiheesta, mikä on itselleni tärkeä ja perheellemme niin tavallinen, normaali ja jokapäiväinen asia, nimittäin imetys. Luin jotain blogia jokunen aika sitten, missä kirjoittaja kirjoitti ihanasti ja niin osuvasti isomman lapsen imetyksestä, että siihen ajaudutaan. Tämä pitää niin paikkaansa myös meillä, en koskaan ajatellut imettäväni Ihanaista kovin pitkään. Odotusaikana minulla oli ajatuksena, että haluan imettää, jos se onnistuu. Saadessani Ihanaisen syliini oli täysin selvää, että haluan imettää ja ettei se ole vaihtoehtona, etten imettäisi. Ihanainen täytti vuoden ja imetys jatkui, Ihanainen meni päiväkotiin ja minä töihin ja imetys jatkui, Ihanainen täytti kaksi ja täytti kolme ja imetys jatkuu edelleen. Onnistuimme sairaalan henkilökunnan ja rakkaimpien läheisteni, jotka tsemppasivat ja kannustivat, neuvoivat ja auttoivat, avulla. Onneksi on myös Imetyksen tuen Facebook-sivusto. Ilman mainitsemiani tahoja emme olisi tässä missä nyt olemme imetyksen kanssa. KIITOS!

"Imetys on ollut meillä edelleen jokapäiväistä."

Kesällä meillä syödään myös innokkaasti tissua, on aina syöty. Ihanaisen ensimmäinen kesä meillä meni pelkällä maidolla ja aloittelimme myös sormiruokailua. Ihanainen ei saanut muuta juotavaa ensimmäisenä kesänä kuin rintaa sekä äidinmaitojäätä (aivan mahtava juttu!). Vettä emme siis tarjonneet ollenkaan, rintamaito riittää vallanmainiosti pienelle juomaksi. Päädyimme tähän, koska vesi saattaa häiritä täysimetetyn vauvan kehon elektrolyyttitasapainoa. Moni ratkaisuamme ihmetteli ja oli tarjoamassa kesähelteellä Ihanaiselle vettä, mutta me toimimme tällä tavalla.

Isomman lapsen kanssa huomaa, on huomannut joka kesä, että rintamaito maistuu kuumalla hyvin ja Ihanainen on rinnalla useammin. Nytkin, kolmivuotiaana, hän on käynyt hellepäivinä tissillä paljon ahkerammin kuin esimerkiksi talvella. Tissimaito kuulemma maistuu ”helkulle”.  On mahtavaa, että janojuoma kulkee aina mukana, jos sattuu vesipullo jäämään kotiin. ”Helkkua” on aina silloin mukana, kun äitikin on.

Aina kesällä, eikä aina talvellakaan, meinaa Ihanaiselle ruoka maistaa. On helpottavaa, kun Ihanainen käy rinnalla, niin meidän vanhempien ei ole koskaan tarvinnut huolestua siitä, ettei Ihanainen saisi riittävästi syötävää. Äidinmaito on terveellistä ja siinä on hyviä ravintoarvoja. Se tekee mm. hyvää vatsan toiminnalle ja ruuansulatukselle. Jokainen imetetty lapsi saa äidinmaidosta samat vastustuskykyä parantavat aineet oli imetettävä minkä ikäinen tahansa. Äidinmaito ei pilaa hampaita, vaikka näin monesti väitetäänkin, kunhan lapsen suuhygieniasta pidetään hyvää huolta.

Imetys toimii meillä myös ”kasvatuksellisena työkaluna”. Harmistuksen sattuessa äidin syli on luonteva paikka. Imetys on jonkin verran helpottanut kiukun hallintaa, vaikkakin meillä on ”ihana uhmaikä” menossa. Ihanainen osaa tulla syliin ja tissille, kun on paha mieli. Ei voi olla kivin pitkään vihainen, kun tissillä tulee hyvä mieli. Imetyshetki toimii meillä myös stressinpoistajana päiväkoti- ja työpäivän jälkeen, illalla taas rauhoittumis- ja nukahtamisapuna.

Imettäessäni saan tiiviin yhteyden Ihanaiseen.  Imetys lujittaa meidän, Ihanaisen ja minun, välistä suhdetta. Imetys on kuin turvatyyny. Lapsi voi aina palata syliin tankkaamaan turvallisuutta ja läheisyyttä tutkimusretkiltään.

Lopuksi vielä tärkeimpänä, että oli tissillä käyvä lapsi sitten minkä ikäinen tahansa, on itse muistettava juoda paljon, todella paljon. Muuten ei maitoa tule eikä itse jaksa. Tähän pätee sama ajatus kuin kaikkeen muuhunkin: kun äiti voi hyvin voi lapsikin hyvin!

Nautinnollista kesää, muistakaa nauttia, jotta voitte hyvin ja lapsenne voivat hyvin!

Taru-Tuulia

 ”Ihanaisen äiti” -blogiatukeavanhemmille.fi -sivustolla kirjoittava Taru-Tuulia on imetykseen hurahtanut, taaperoa imettävä äiti, avopuoliso, tytär, työntekijä, ystävä, joka pitää sisustamisesta, rakastaa retroa ja värejä (etenkin oranssia), nauttii perheensä seurasta ja viihtyy työssään.