Uskalla imettää - luota itseesi

dakota-corbin-211690-unsplash.jpg

Törmäsin jokunen aika sitten Kaksplussan juttuun, jossa nainen, 4 lapsen äiti, kertoi imettävänsä eskari-ikäistä lastaan. Juttu oli hyvä ja herätti paljon ajatuksia. Mielestäni on ihanaa, että imettävät äidin uskaltavat tuoda esille imettävänsä, vaikka imetettävä olisi jo isompi, jopa eskari-ikäinen.

Itselläni on aika pitkälti ollut samanlainen imetysmatka tähän päivään saakka kuin kyseisessä jutussa. Imetys on sujunut siitä lähtien meillä hyvin, kun maito nousi. Kun aloitimme kiinteät ruuat sormiruokaillen, oli selvää, että imetys jatkui. Kun tuli aika, että sai tarjota maitotuotteita, oli edelleen itsestään selvää, että imetys jatkui. Kun Ihanainen täytti vuoden tai, WHO:n suosituksen mukaisen, kaksi vuotta, imetys vain jatkui. En ole keksinyt tähän päivään mennessä syytä, miksi meidän pitäisi lopettaa imetys.

En ole koskaan saanut negatiivista palautetta imetyksestä. En ole kertaakaan erityisesti peitellyt imetystä kotona enkä myöskään julkisilla paikoilla.

Mielestäni imetys on luonnollinen asia eikä siinä ole mitään paheksuttavaa: kukin perhe, äiti ja lapsi, toimivat kuten parhaaksi näkevät. Imetys on äidin ja lapsen oma juttu.

Uskon, että ilman yhtä imetysmyönteistä puolisoa, Ihanaisen isiä, meidän imetysmatkamme ei olisi ollut yhtä helppo ja olisi ollut vaikeampaa puolustaa omaa näkemystä ja kantaa, jos toinen vaatisi kokoajan imetyksen lopettamista. Pitkään imettäminen vaatii kyllä hyvää itsetuntoa ja ”uskallusta” poiketa tavanomaisesta tavasta. Asian ei pitäisi olla niin. Imetyksen tulisi olla luonnollinen asia, johon kaikilla pitäisi olla mahdollisuus. Imetystietoutta tulisi levittää ja jokaisen tulisi voida saada oikeaa ja oikeanlaista imetysohjausta.

Meillä mennään Ihanaisen tahtiin eli lapsentahtisesti. Sen verran on imetystä äidintahdistettu, ettei työpäivän aikana tissin saanti ole mahdollista, muuten kyllä aina, myös yöllä. Imetys on Ihanaisen ja minun yhteinen juttu: Ihanainen tankkaa läheisyyttä, rakkautta ja turvallisuutta. Voisin uskaltaa sanoa samalla tavalla kuin Kaksplussan jutun äiti: ”...imetys vahvistaa lapsen itsetuntoa.” Tai näin ainakin toivoin. Toivon Ihanaisen saavan hyvän itsetunnon. Myös haaveena olisi kasvattaa imetysmyönteinen tulevaisuuden vanhempi.

Haluan omalla esimerkilläni kannustaa jokaista imettämään pitkään. Toivon, että yhteiskunnastamme kannustettaisiin äitejä imettämään pidempään eikä ”perunan aloittamisella” olisi niin kiire  Imetyksellä ei ole yläikärajaa. On arvioitu, että ihmislapsen luonnollinen vieroittautumisikä on 2,5-7 vuotta.

Ennen Ihanaista en tiennyt juuri mitään imetyksestä. Sairaalan papereihin, joissa kysyttiin ajatuksia imetyksestä, satuin kirjoittamaan, että toiveissa olisi täysimetys. Tästä lauseesta johtuen sairaalassa meitä kannustettiin imetykseen ja sillä oli suuri vaikutus siihen, missä nyt olemme. Iso kiitos! Onneksi älysin tämän lauseen kirjoittaa  Lähipiirimme ei ole kuulunut pitkään imettäviä, joten pitkään imettäminen ei ole sitä kauttakaan tullut tutuksi. Se vain tuli. Imetys, se vain on...

Taru-Tuulia

 ”Ihanaisen äiti” -blogia tukeavanhemmille.fi -sivustolla kirjoittava Taru-Tuulia on imetykseen hurahtanut, taaperoa imettävä äiti, avopuoliso, tytär, työntekijä, ystävä, joka pitää sisustamisesta, rakastaa retroa ja värejä (etenkin oranssia), nauttii perheensä seurasta ja viihtyy työssään.