Luomua, superfoodia...

jordan-whitt-142396-unsplash.jpg

...puhun siis taas äidinmaidosta! :) Jokainen pisara äidinmaitoa on hyväksi lapselle, enkä siis halua missään nimessä sanoa, että   täysimetys ja pitkään imettäminen olisivat ainoita oikeita tapoja. Jokainen perhe, jokainen äiti ja vauva toimivat niin kuin itse parhaimmaksi näkevät, ja mikä sopii heille parhaiten. Itselleni imetyksestä on tullut todella tärkeää, ja mielestäni imetystietoutta tulisi lisätä ja saada Suomi imetysmyönteisemmäksi sekä Suomen imetysluvut nousemaan. 

Tässä se nyt on HYÖTYLISTA:

 • Imetys edistää äidin toipumista synnytyksestä, kohtu supistuu paremmin, ja jälkivuotoa on vähemmän.
 • Imettäessä erittyvä oksitosiini, mielihyvähormoni, lievittää stressiä ja saa äidin tuntemaan itsensä luottavaiseksi. Oksitosiini lisää myös hyvän olon tunnetta, auttaa rentoutumaan ja helpottaa nukahtamista yösyöttöjen välillä.
 • Täysimetys kuluttaa energiaa 500kcal/pvä, joten se antaa apua raskauskilojen karistamiseen ja painonhallintaan.  
 • Äidinmaito sisältää kaiken, mitä vauva tarvitsee ensimmäisen 6 kk aikana (lukuun ottamatta D-vitamiinia). Rintamaidon ravintosisältö vastaa lapsen kulloistakin tarvetta ja oletettavasti edistää lapsen terveyttä pitkälle aikuisikään asti.  Äidinmaito on siis oikeaa superfoodia. Rinnat ovat viisaat, esimerkiksi imetettävän lapsen sylkeä kulkeutuu äitiin, mikä johdosta äidin keho tunnistaa mm. lapsen alkavan flunssan ja muuttaa maidon koostomusta sen mukaan.
 • Imetys suojaa lasta erilaisilta taudeilta. Noin 80% äidinmaidon soluista on makrofakeja, jotka tappavat bakteereja, sieniä ja viruksia. Täysimetys vähentää tutkimusten mukana mm. korvatulehduksia, ripulia, vatsatautia, hengitystietulehduksia (erityisesti sairaalahoitoa vaativia), virtsatulehduksia, influenssaa ja flunssaa. Rintamaitoa saavilla lapsilla taudit ovat monesti lievempiä ja lyhytkestoisempia sekä vaativat harvemmin sairaalahoitoa. Suoja säilyy jopa muutamia vuosia imetyksen lopettamisen jälkeenkin.
 • Imetys vahvistaa lapsen immuunipuolustusta.  
 • Imetetyillä lapsilla on vähemmän astmaa, atopiaa, 1- ja 2tyypin diabetesta. 
 • Imetys on taloudellista ja ekologista.
  •  ilmaista, edullinen vaihtoehto niin perheelle kuin yhteiskunnallekin
  • ympäristöystävällistä, imetyksestä ei synny pakkausjätettä
  • rintamaito ei lopu yhtäkkiä.
 • Imetys on hygieenistä.
 • Imetys helpottaa arkea.
  • vaivattomin tapa ruokkia lasta
  • kulkee aina mukana
  • aina oikean lämpöistä
  • ei lopu kesken, vaikka kaupat olisivatkin kiinni (nykyään taitaa kyllä aina olla joku kauppa auki...)
  • ei tule tiskiä.
 • Imetetty vauva oppii alusta saakka itse säätelemään syömistään ja imetys ehkäisee ylipainoa sekä lapsuudessa että myöhemmälläkin iällä.
 • Imetys kehittää vauvan kasvojen ja suun lihaksistoa.
 • Imettäneillä naisilla on pienempi riski sairastua mm. rintasyöpään, munasarjasyöpään, aikuistyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Jokainen imetetty vuosi vähentää äidin riskiä sairastua rintasyöpään n. 4,25%.
 • Imetettyjen lasten suolistoon kehittyy mahdollisimman hyvä bakteerikanta. Rintamaito sisältää runsaasti erilaisia maitohappobakteereja.
 • Imettävät äidit sairastuvat harvemmin masennukseen kuin äidit, jotka eivät imetä.
 • Imetys antaa lapselle, mutta myös äidille, läheisyyttä, lohtua, rakkautta ja turvaa sekä rohkeutta. Onnistunut imetys tukee äidin ja lapsen kiintymistä toisiinsa.  

Taru-Tuulia

 ”Ihanaisen äiti” -blogia tukeavanhemmille.fi -sivustolla kirjoittava Taru-Tuulia on imetykseen hurahtanut, taaperoa imettävä äiti, avopuoliso, tytär, työntekijä, ystävä, joka pitää sisustamisesta, rakastaa retroa ja värejä (etenkin oranssia), nauttii perheensä seurasta ja viihtyy työssään.