Helpotusta arkeen

Photo by  Lea Böhm  on  Unsplash

Photo by Lea Böhm on Unsplash

En ole koskaan pitänyt termistä ruuhkavuodet. Olen aina ajatellut, ettei se koske minua tai se on todella kaukana tulevaisuudessa. Todellisuudessa taidan nyt elää juuri noita ruuhkavuosia. Aika ei meinaa riittää mihinkään ja tekemistä olisi vaikka, kuinka paljon.

Vuonna 2018 opin sen, että olen riittävän hyvä sellaisena kuin olen ja minulla on lupa hellittää. Minun ei tarvitse suorittaa vain suorittamisen pakosta. Loppuvuodesta opin, että voin tietoisesti ajatella, että riitän sellaisena kuin olen. Onneksi en ole koskaan tavoitellut olevani mm. täydellinen vanhempi, mutta olen silti aika ajoin tuntenut riittämättömyyttä vanhempana. Me molemmat, Ihanaisen isi ja minä, äiti, onneksi tiedämme olevamme Ihanaiselle parhaat vanhemmat, ja meillä on lupa olla juuri sellaiset vanhemmat kuin haluamme. Meillä on omat tapamme ja ne sopivat juuri sellaisina meidän perheellemme.

Olemme helpottaneet arkeamme muutamilla asioilla.  Koemme, että näillä asioilla arkemme on sujuvampaa ja jaksamme näin vanhempina paremmin. 

Imetys

Meillä imetys on ollut läsnä alusta saakka, eikä Ihanainen ole koskaan huolinut tuttipulloa. Alussa muutaman kerran koetimme hänelle tuttipulloa antaa, mutta sitten totesimme, ettei meidän tarvitse. Imetys on helpottanut arkeamme huimasti. Vauva-aikana liikuimme paljon ja aina oli ruoka mukana. Kuin Ihanainen aloitti sormiruokailun, oli onneksi tissi edelleen mukana ja sen saattoi tyrkätä hänen suuhun, missä tilanteessa tahansa. Ihanainen syö tissiä edelleen. Se helpottaa harmeihin, lisää läheisyyttä ja antaa voimaa. Myös nukkumaan menot sujuvat meillä, yleensä, hyvin, kunhan vain tissi on paikalla. Onneksi on tissit ♡

Perhepeti

Perhepeti on helpottanut kovasti elämäämme. Vauva-aikana minun ei tarvinnut nousta montaa kertaa yössä hakemaan Ihanaista syömään ja laittaa häntä taas takaisin omaan sänkyynsä. Alussa vajaan kuukauden taisin jaksaa tätä, mutta pian huomasimme, että Ihanaisen on hyvä nukkua vieressämme. Näin nukumme edelleenkin eikä Ihanaisella on mitään kiirettä pois vierestämme. Tankkaamme läheisyyttä ja jokaisella on joku kainalossa.

Miehen työaika

Ihanaisen isi päätti muutama vuosi sitten muuttaa työaikaansa perheystävällisemmäksi. Onneksi muutos sopi myös hänen työnantajalle. Miehen työaamut alkavat ja työpäivät loppuvat ennen ruuhkia. Herätyskello soi meillä 5:47 (huomaa aika 😊) ja miehen auto starttaa pihasta 6:30. Mies siis aloittaa työpäivänsä klo 7 ja kotona hän on normaalisti 15.30. Näin hän välttää turhan ruuhkassa istumisen ja yhteinen iltamme on pidempi. Ihanaisen herätessä aamulla on ennen kellon soittoa ja käydessä illalla nukkumaan ajoissa (normaalisti viimeistään 19.30), sopii aikataulu meille täydellisesti.

Helpot ja nopeat arkiruuat

Arkena meillä syödään helppoa ja nopeaa. Panostamme kuitenkin itsetehtyyn, emme siis osta eineksiä. Onneksi meillä on induktioliesi, mikä nopeuttaa ruuan valmistumista todella paljon.

Pyykinpesu ja pyykkietikka

Pyykit meillä pestään sitä mukaan, kun pyykkiä tulee, täysiä koneellisia toki. Eikä meille oikeastaan juurikaan kerry isoja likapyykkikasoja. Puhtaat vaatteet sitten kertyykin kodinhoitohuoneen tasoille pidemmiksi ajoiksi ja se onkin yksi asia, johon kaipaisin helpotusta. Eli kuinka pyykit siirtyisivät helposti alakerran kodinhoitohuoneesta yläkerran vaatekaappeihin. Ihanaisen vaatteet olemme juuri tästä syystä jättäneet alas kodinhoitohuoneeseen, jottei niitä tarvitsisi siirrellä. Myös petivaatteet ja pyyhkeet meillä on sijoitettu kodinhoitohuoneeseen. Unelmana olisikin vaatehuone kodinhoitohuoneen viereen tai niin iso kodinhoitohuone, että sinne mahtuisi koko perheen vaatteet.

Pyykinpesuun liittyvä arjenhelpottaja meillä on pyykkietikka. Tutustuin pyykkietikkaan vasta vajaa kaksi vuotta sitten ja jäin siihen heti ”koukkuun”. En ymmärrä, miten olemme selvinneet ennen. Ennen silitin kaikki Ihanaisen vaatteet, lakanat ja pyyhkeet. Se vei todella paljon aikaa ja olin viikossa ainakin yhden illan kodinhoitohuoneessa silittämässä. Sitten löysin pyykkietikan. Enää meillä ei silitetä. Pyykit tuoksuvat ihanalle ja vaatteet sekä petivaatteet ja pyyhkeet ovat ihanan pehmeitä.

Yleensäkin ”kivailu”

Aluksi meillä ei ollut nimitystä ”kasvatustyylillemme”, jonka koimme omaksemme. Tutustuin Ihanaisen vauvavuoden aika Kiintymysvanhemmuusperheet ry:hyn. Kiintymysvanhemmuudessa on kysymys perusasenteesta lasta kohtaan; se on lapsen tunteiden ja ajatusten kunnioittamista, lapsen tarpeisiin vastaamista sekä pyrkimystä ymmärtää lasta kokonaisvaltaisesti. Lapsentahtisuus ja lempeä kasvatus ovat meille tärkeitä asioita.

Yhteinen aika

Yhteinen aika on tärkeää. Ulkoilemme paljon yhdessä sekä leikimme koko perhe yhdessä. Joskus myös katsomme yhdessä kasassa leffaa ja nautimme toistemme läheisyydestä. Perhepedissä nukkuessamme olemme aina lähekkäin ja tankkaamme toisestamme läheisyyttä. Ihanainen on monesti mukana ruuan laitossa ja sekin on yhteistä aikaa ja tekemistä. Ihanainen on kova auttamaan kotitöissä ja eteenkin keittiössä.

Iltaisin myös meidän vanhempien yhteinen kahdenkeskinen aika on meille tärkeää. On ihanaa, kun Ihanainen käy aikaisin nukkumaan ja meillä on yhteinen aikamme illalla. Joinakin iltoina, kun Ihanainen ei meinaa nukahtaa, on meillä molemmilla vanhemmilla paljon kireämpi pinna, kun emme saakaan normaalia yhteistä aikaamme.

Muista, että Sinä riität! On myös tärkeää muistaa, että voit jättää tekemättä kaiken sen, mikä ei ole pakollista.

Halein,

Taru-Tuulia

Ihanaisen äiti” -blogia tukeavanhemmille.fi -sivustolla kirjoittava Taru-Tuulia on imetykseen hurahtanut, leikki-ikäistä imettävä äiti, avopuoliso, tytär, ystävä, joka pitää sisustamisesta, viherkasveista, rakastaa retroa ja värejä (etenkin oranssia), nauttii perheensä seurasta ja perheestään.