Kosketus – sylin ja halien suojaava vaikutus

upload.jpg

Aamut meillä alkavat usein märällä, pienellä moiskautuksella poskelle tai joskus jopa nenänpäähän, samalla pienet kädet saattavat kietoutua kaulan ympärille ja rutistavat kovaa. Myös heleä ääni ”Nyt on aamu”, kuuluu ja herättää meidät vanhemmat uuteen aamuun.

Nykyään puhutaan paljon kosketuksesta. Se tekee meille hyvää ja tarvitsemme sitä. Kosketus lisää hyvinvointiamme mm. vähentämällä stressiä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta, se parantaa unen laatua sekä keskittymiskykyä, kosketus myös rauhoittaa. Ihminen tarvitsee kosketusta läpi koko elämänsä. Kosketusaisti kehittyy meille ensimmäisenä ja se myös säilyy meillä pisimpään.

Lapsi tarvitsee paljon kosketusta, jotta hän kehittyy henkisesti ehjäksi persoonaksi. Koskettamisella on paljon arvokkaita vaikutuksia: viime kädessä lapsen minuus rakentuu kosketuksien varaan.

Kosketus on meidän perheessämme läsnä koko ajan: Ihanaista kannetaan paljon (edelleen), meillä sylitellään ja halaillaan päivän mittaan todella monta kertaa. Yöllä nukumme perhepedissä kainalokkain. Kaikki saamme siis myös yöllä kosketusta.

Päivän aikana leikkien lomassa Ihanainen saattaa kipittää hakemaan halin tai pusun tai ängetä pienen pyllynsä jommankumman vanhemman syliin hakien läheisyyttä ja turvaa, voimaa. Monesti leikkiessämme yhdessä Ihanainen saattaa tulla aivan viereen leikkimään, jotta olemme kosketuksissa toisiimme. On ihanaa huomata, kuinka leikki-ikäinen pieni ihminen ymmärtää kosketuksen ja läheisyyden tarpeen. Hän myös antaa meille vanhemmille innokkaina pusuja ja haleja. Kukaan ei lähde kotoa ilman ”halipusua” ja heippan sanomista.

Meillä on ollut onni monessakin suhteessa päiväkodin kanssa. Tiedämme joka päivä Ihanaisen, ja kaikkien muidenkin päiväkodin lasten, saavan haleja ja läheisyyttä päiväkodin ihanalta henkilökunnalta. Hoitajilla on oikeasti mahdollisuus ja aikaa antaa huomiota jokaiselle lapselle ja sylitellä heidän kanssaan, antaa arjen keskellä pieni kosketus, vaikka vain pelkkä hipaisu.  Aamuisin monesti, ei aina, Ihanainen jää hoitajan syliin, ei siksi, etteikö hän voisi mennä leikkimään ilman syliä, vaan siksi, että siihen on ihana siirtyä äidin sylistä, tankata vähän hoitajalta voimia ja läheisyyttä ja sitten siirtyä omiin touhuihin. Pysähtyä hetkeksi, olla vain siinä hetkessä. Voisin väittää, vaikken ole hoitajien kanssa asiasta jutellut, että myös he saavat paljon sylittelyistä ja pienistä kosketuksista päivän aikana.

Mielestäni päiväkodin ihanuutta kuvaa mainiosti se, kuinka kerran vähän liian villin leikin jälkeen Ihanainen ja Möömies pääsivät hoitajan syliin rauhoittumaan. Hoitaja odotti vauvaa ja molemmat lapset istuivat hoitajan kainalossa päät hoitajan masun päällä ja rauhoittuivat. Ennen tätä oli kuitenkin tilanne puhuttu ja selvitetty, miksi nyt rauhoitutaan. Hoitaja kuvasi hetkeä ihanaksi, merkitykselliseksi ja tärkeäksi. Kenelläkään ei ollut kiire pois hetkestä. Pienet ”riehujat” viihtyivät hoitajan kainalossa vauvan ääniä kuunnellen ja hoitajan läheisyyttä tankaten lähes 15 minuuttia. Tämän jälkeen he palasivat kaikki omiin touhuihinsa.  Ihanainen kertoi pitkään, kuinka oli ollut rauhoittumassa ja saanut kuunnella vauvaa <3

Kahdeksan halusta päivässä on halauksen ja oksitosiinin vaikutuksia tutkineen yhdysvaltalaisen tutkija Paul Zakin suositus. Muistetaan jokainen halauksien ja kosketuksen voima!

Halein,

Taru-Tuulia

 Ihanaisen äiti” -blogia tukeavanhemmille.fi -sivustolla kirjoittava Taru-Tuulia on imetykseen hurahtanut, leikki-ikäistä imettävä äiti, avopuoliso, tytär, ystävä, joka pitää sisustamisesta, viherkasveista, rakastaa retroa ja värejä (etenkin oranssia), nauttii perheensä seurasta ja perheestään.”