Rentoutumista, akkujen latausta ja yhdessä oloa

Suvivirsien soidessa, monien koululaisten vanhemmat huokaisevat helpotuksesta. Ajatus nopeammista lähdöistä töihin tuntuu huojentavalta. Läksyjen tekoa yhdessä lapsen kanssa ei jää ikävä ja harrastekuskauksetkin lievenevät. Samaan aikaan, oma lomaa odottaessa, saattaa huomata tutun työväsymyksen nostavan päätään. Ei millään jaksaisi pusertaa arkea ja siihen liittyviä kasvatusvelvollisuuksia. Voi kunpa omakin loma voisi alkaa!

Lasten arkistruktuurin löyhentyminen ja oma väsymys on yhdistelmä, joka aiheuttaa vanhemman käytöksessä muutoksia. Ajoittain onnistumme päätöksissä hyvin ja toisinaan päätöksemme saattaa olla koko perheen hyvinvointia hajottavia. Tyypilliset kesäloma-ajan kasvatuksellisiin päätöksiin liittyvät negatiiviset ääripään esimerkit ovat lapsen ohjelmatoimistona toimimisen tai kasvatuksellisen välinpitämättömyyden välimaastossa.

Väsymys on inhimillinen tunne, joka saa meidät kaikki tekemään ajoittain vähemmän järkeviä kasvatuksellisia ratkaisuja. Tämä johtuu pääsääntöisesti siitä, että haluamme välttää jonkin konfliktin tai negatiiviselta tuntuvan tilanteen. Tällöin oma tunteemme ajaa lapsen tarpeiden edelle. Yksittäisinä tapahtumina nämä eivät tuota suurta haastetta, mutta pitkittyneenä toimintatapana ne johdattavat ongelmiin.

Tyypillisesti välinpitämättömyys johdattaa vanhemmat rajaamisen välttämiseen ja lapsen väärälaiseen ikätasoiseen vastuuttamiseen.

Jos esimerkiksi annat lapsen pelata kaikki päivät lomat aikana, on turha olettaa,
ettei asiasta synny koulun alkaessa ongelmia.

Tehdessäsi väsyneensä kasvatuksellisia linjauksia, kannattaa sinun pohtia, palvelevatko ne perheenne hyvinvointia vielä kolmen kuukauden päästä.

Lomalla on tarkoituksensa. Silloin kuuluu rentoutua, ladata akkuja ja nauttia yhdessä olosta. Sirkushuvista toiseen juokseminen, jatkuva tavoitteellisella kurssilla käyminen tai vanhemmista jatkuva erossa oleminen ei tue lapsen loman tarkoitusta. Vältä siis stressaavan aikatauluexcelin laatimista. Huomioi kuitenkin, että lapsi tarvitsee lomallakin struktuurin. Löyhemmän kuin kouluaikana, mutta selkeän struktuurin. Siinä tulee olla perheelle sopivat nukkumaanmeno- ja ruokailuajat sekä mielekästä tekemistä. Sen pitää palvella lasta, mutta myös muuta perhettä.

Lyhyesti kiteytettynä voidaan todeta hyvän loman reseptin syntyvän tasapainosta. Tehdessäsi kasvatuksellisia ratkaisuja, voit miettiä löytyykö asioille vastaparit. Mikäli lapsella on paljon aktiviteetteja, onko hänellä myös rentoa olemista perheen kesken? Jos lapsesi taas rakastaa konsolipelaamista, onko hänellä lomaviikkoina myös liikunnallisia aktiviteetteja? Mikäli taas käytte paljon sirkushuveissa, maltatteko myös nauttia rauhasta ja olla psyykkisesti läsnä toisillenne? Mikäli jokin esimerkkikysymys sai hälytyskellosi soimaan, tee muutos asiaan tänään. Lapsesi suhtautuu asiaan todennäköisesti joustavammin kuin sinä itse.

Anu Tikka

Valmentaja ja kouluttaja 

Anu Tikka toimii valmentajana ja kouluttajana hyvinvointialalla. Anun erityisosaaminen on psykososiaalinen, emotionaalinen ja neuropsykiatrinen valmentaminen. Anu kirjoittaa blogissa arkisesta vanhemmuudesta sen haasteineen ja iloineen. Kirjoittajana Anu haluaa inspiroida lukijaa pohtimaan omia tunteita, toimintaa ja ajatuksia, sekä niiden vaikutusta vanhempien ja perheen hyvinvointiin.


tukea vanhemmille.png

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.