Erityisherkkä lapsi tarvitsee aikaa palautuakseen

Onko lapsesi erityisherkkä? Jos tiedät jo sen, olet varmasti huomannut, että hän tarvitsee joitain asioita enemmän ja joitain vähemmän kuin muut ikätoverinsa.

Erityisherkkyyteen liittyvä keskeinen piirre on ylivirittyminen, joka seuraa liiallisesta kuormittumisesta. Tämän voi saada aikaan moni asia. Tyypillistä on aistien kautta tulevasta informaatiosta väsyminen, mutta myös sisäiset prosessit ja tunteet voivat uuvuttaa. Koska erityisherkkä prosessoi jatkuvasti monia asioita mielessään, ei ole ihme, että oma ajan ja tilan tarve korostuu. Erityisherkän lapsen tarpeesta omaan yksinään vietettyyn aikaan ei tarvitse huolestua. Herkkä viihtyy omassa seurassaan. Varmistathan kuitenkin aina välillä, ettei lapsi eristäydy siksi, että tuntee olonsa liian ulkopuoliseksi tai erilaiseksi. Erityisherkkä voi joskus ottaa liikaakin omaa tila, ja siivet sosiaalisessa elämässä jäävät vahvistumatta. Sinä voit vanhempana rohkaista lastasi muiden pariin. Parasta on, jos pystyt löytämään hänelle hänen kaltaisiaan kavereita.

Vanhempana sinun on syytä olla tietoinen, kuinka voit auttaa lastasi selviytymään paremmin arjen haasteista. Muista pitää huolta, etteivät aikataulut ole liian tiukat ja pyri siihen, että lapsellasi on mahdollisuus olla omassa seurassaan, jos hän sitä haluaa. Muista myös kertoa lapselle, että on ihan ok olla herkkä ja erilainen kuin muut. Herkkyys on lahja, joka auttaa näkemään elämän kauneuden paremmin.

Miten autat erityisherkkää lastasi arjessa?

  1. Pidä huolta, että lapsesi saa toimia omassa tahdissaan.

  2. Normalisoi lapselle hänen tunnettaan.

  3. Älä jätä asioita viime tinkaan, tee aikatauluistanne väljiä.

  4. Sanoita lapselle hänen tunteitaan ja rohkaise häntä puhumaan niistä kanssasi.

  5. Ole tietoinen, millaista turvaa lapsesi haluaa.

  6. Älä vaadi lapseltasi reippautta.

  7. Anna lapselle tilaa ilmaista kaikkia tunteitaan turvallisesti.

  8. Viettäkää aikaa luonnossa.

  9. Ole läsnä lapsellesi, vältä kiirettä.

Lue lisää erityisherkkyydestä HSP Suomen erityisherkät ry

Marika Rosenborg

terapeutti, kouluttaja, eroasiantuntija ja tietokirjailija sekä
HSP Suomen Erityisherkät ry:n asiantuntijapaneelin sekä hallituksen jäsen.

Lue lilsää erityisherkkien vanhemmuudesta "Erityisherkkyys on haaste ja rikkaus" ja "Kaikki ei ole sitä, miltä tuntuu" sekä "Erityisherkkä lapsi koulussa".


lataus.png

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.