Riittävän hyvä on tarpeeksi

brooke-cagle-170053-unsplash.jpg
Parisuhde on uusi ruoka

Ensin oli missikisat, sitten tulivat kokkikisat ja nyt vaikuttaa olevan parisuhdekisojen aika. Avaan minkä tahansa viestimen, minulle kerrotaan kuinka tulisi elää, jotta täydellisen onnen saavuttaisin ja parisuhdeonnelaan pääsisin.

Hengästyttää. – ja ajoittain huolestuttaa. Mitä, jos elämä kuluu jonkun sellaisen tavoittamiseen, mitä ei ole olemassakaan. Ja mikä pahinta, alamme kuvitella, että vika on kumppanissa: elämä olisi varmasti helpompaa jossain toisessa paikassa, jonkun toisen kanssa.

Tuskinpa. Arvelen, ettei parisuhdeonnelaa ole olemassakaan. Komppaan Jason Lepojärven (www.rakkaudenammattilainen.fi) ajatusta: ”Sitä Oikeaa ei ole olemassa. Me olemme kaikki Niitä Vääriä. Parisuhderakkauden haaste on löytää Joku Hyvä.” Riittävän hyvä, täydennän minä.

Parisuhde on kasvatuskone

Kun rakastumisvaiheen hormonimyrsky laantuu ja yhteiselo tasaantuu arjeksi, alkavat usein kasvukivut. Samalla syntyvät myös usein lapset, - jos Luoja suo. Olkoon kumppani vaikka kuinka harkiten valittu ja lasten syntymät tarkkaan suunniteltu, elämä ei päästä helpolla.

Ihmisestä on moneksi. Siksi jokainen suhde kutsuu esiin erilaisia puolia minusta. Joskus oikein yllättyy: mistähän tämäkin reaktio syntyi, mitä minussa tapahtuu? Jokainen uusi reaktio on mahdollisuus tutustua itseensä enemmän.

Mitä pitempään elää saman ihmisen kanssa, sitä enemmän elämä tarjoaa näitä kasvun mahdollisuuksia. Siksi parisuhdetta voidaankin pitää erinomaisen kasvatuskoneena. Tätä toki edellyttää sitä, ettei syytä omista reaktioistaan toista, vaan ottaa itse vastuun toiminnastaan.

Ihminen kasvaa ja kehittyy läpi elämän. Tähän kasvuun liittyvät kivut ovat juuri se syy, miksei sitä onnelaa tahdo löytyä.  Ajattele millaisella kivulla syntyy aito helmi. Luulen, että myös ihmisen elämän helmien synnyssä on jotain samaa. Kivun kautta syntyy uutta.

Aina ei pysty

Epek: ei pysty ei kykene, on ajoittain niin totta. Kukaan ei jaksa elää jatkuvassa tiedostamisen ja kasvun tilassa. Kun elämä myrskyää monella saralla, on löydettävä myös suvantokohtia.

Tyytymättömyys on oiva muutoksen moottori, mutta jatkuva onnen tavoittelu saattaa ylikuumentaa moottorin niin, ettei mistään tule enää mitään. Siksi suosittelen erityisesti pikkulapsiperheisiin informaatiosuodatinta. Älä lue niin paljoa. Älä kuuntele niitä kaikkia neuvoja, sillä neuvojia tässä ajassa riittää.

Millaista elämäsi olisi, jos ympäristösi ei määrittäisi tarpeitasi? Mitä tapahtuisi, jos lakkaisit vertailemasta lapsiasi, parisuhdettasi, kotiasi, tapojasi jne. muihin, - et haikailisi sen perään, mitä ei ole, vaan näkisit sen mikä nyt on?

Jossain kohtaa on aivan riittävää, että perhe on jotakuinkin ravittu eikä kukaan kuollut. Pienentäessään odotuksiaan tulee kasvattaneeksi tyytyväisyyttään.

Pikkulapsivaihe, -ne  ruuhkavuodet, voi olla juuri se hyvä syy päästää itseään vähän helpommalla, olla vaatimatta itseltään ja kumppaniltaan liikaa, armahtaa toinen toisensa tämän ajan vaatimuksilta ja elää omaa elämäänsä: tyytyä riittävän hyvään.

Sari Liljeström

Parisuhdekouluttaja ja -suunnittelija
Parisuhdekeskus Kataja

www.parisuhdekeskus.fi

auttamisen ammattilainen vakiokirjoittaja.png

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter