Apua eroon -chat auttaa vanhempia erotilanteessa

rawpixel-584292-unsplash.jpg

Alkushokki. Eron pohdinta. Lasten tilanne. Oma selviytyminen. Huoli. Miten toimia. Apua!

Miten voin auttaa? aloittaa keskustelun, josta jo lähes 200 osallistujaa on hakenut apua. Vuoden alusta alkaen toiminut Apua eroon -chat tarjoaa matalan kynnyksen tukea eroa pohtiville ja eronneille vanhemmille. Chat keskustelussa eroauttamisen ammattilaisen kanssa on jaettu eron alkumetrien tunteita, haettu ulkopuolista ymmärrystä ja näkökulmaa omaan tilanteeseen. Moni keskustelija on kokenut jääneensä yksin ja eron myötä oman tukiverkosto on ohentunut, jolloin ensikäden tukea ja keskusteluhetken saa chatistä.

Keskustelussa mukana olleiden aikuisten erojen taustat ja perhetilanteet ovat olleet hyvin erilaiset. Osa keskustelijoista kaipaa käytännön vinkkejä ja tietoa, miten elämän käytännöt ja lasten asiat järjestetään erotessa. Osa linjoille tulleista vanhemmista haluaa jakaa eroamiseen sisältyvää tunnetaakkaa. Uusi elämäntilanne voi herättää huolta, pelkoja ja epävarmuutta. Syyllisyys ja häpeän tunteet ovat usean eroavan vanhemman mielessä ja tarve puhua tilanteesta ulkopuolisen kanssa on suuri.

Chatissä on jaettu myös huolta, paitsi omasta jaksamisesta,
myös lasten tilanteesta vanhempien välillä.

Mitä erosta seuraa lapsille, miten erosta voi lasten kanssa keskustella, milloin voi esitellä lapselle uudet kumppanit, mitä jos toisen vanhemman luona on turvatonta?  Vanhemmalla on iso vastuu lapsen hyvinvoinnin turvaamisesta erotessa ja eron jälkeen. Tästäkin on hyvä keskustella ja puntaroida erilaisia vaihtoehtoja, millä tavoin lapsen arki ja juhla uudelleen järjestetään eron myötä.

Kävijöiltä saadun palautteen mukaan chatistä saa rohkaisua erosta selviämisen tueksi sekä kannustusta jatkotuen hakemiseen. Aina on myös mahdollisuus tulla uudestaan chatlinjoille keskustelemaan, erosta ei tarvitse selvitä yksin.

Osallistuminen ei edellytä rekisteröitymistä. Apua eroon -chat on auki viikottain. Klikkaa itsesi keskusteluun www.apuaeroon.fi

Lisätietoa toiminnasta: Ensi- ja turvakotien liitto ry, Ero lapsiperheessä -työ. Chat toimintaa tukee Veikkaus.

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter