Erilaisuutta, ristiriitoja ja riitoja

Tukea vanhemmille blogiin.jpg

Lomapäivät lähenevät ja Näin vältät lomariidat -jutut lisääntyvät. Paniikki – tai vähintäänkin huoli alkaa hiipiä mieleen, kun tietää, että:

  • lapset ovat lapsia lomallakin
  • vatsaa/päätä tai koko kroppaa voi kolottaa lomallakin
  • rahat eivät ainakaan lisäänny lomalla
  • koti menee entistä sekaisemmaksi lomalla
  • kumppani on sama, enkä minä itsekään muutu täydelliseksi lomallakaan.
  • me kaksi olemme erilaisia ihmisiä erilaisine tunteinemme ja tarpeinemme lomallakin.
  • elämä on tätä tavallista elämää. Lomallakin.

Tässä lomariita-puheessa on eniten pielessä se, ettei käsitteitä avata, eikä kukaan vaikuta tietävän mistä puhutaan. Hoetaan samanaikaisesti että ”Riitely tekee hyvää parisuhteelle.” ja neuvotaan, ettei pidä riidellä.

Ristiriita versus riita

Ristiriita kuvaa tilannetta, jossa ihmisillä on erilaisia näkemyksiä tai tarpeita samasta asiasta. Joidenkin sanastossa tämä tarkoittaa riitaa. No, tätä riitaa ei voi välttää.

Joiden mielestä tilanne, jossa ristiriitaa yritetään ratkaista (tai ratkaistaan!) on riitelyä. - No, tätä riitaa ei todellakaan kannata välttää!

Osa meistä kokee, että riita alkaa siitä, kun tämä ristiriidan ratkaisuyritys nostattaa erilaisia tunteita, kuten kiukkua, pettymystä, surua ja jopa pelkoakin. - En kyllä usko, että tunteetkaan ovat vältettävissä. Nehän kertovat meille asioiden merkityksistä: mitä tärkeämpi asia, sitä enemmän ja voimakkaammat tunteet.

Minulle riita tarkoittaa sitä, kun alan toimia epätoivotulla tavalla tunteen vallassa. Ja tätä yritän vältellä. Joskus onnistun -  ja usein taas en. Tahdon nostaa esille neljä näkökulmaa:

1. Itselleen ei saa antaa lupaa elää kuin pellossa

Ihmisten kesken kuuluu käyttäytyä ihmisiksi. Kotonakin. Ja silti käämit käryävät ajoittain ihan huolella. Lähes kaikilla. Mitä kuormittavampi elämäntilanne ja syttyvämpi temperamentti, sitä paremmat kierrokset.

Elämä ei ole aina reilua eikä tasapuolista. Osalla meistä on ihan hitokseen duunia itsensä kanssa oppiakseen sillä tavalla sisäsiistiksi, ettei haavoita rakkaitaan sanoillaan.

Sillä sellainen riitely ei puhdista mitään, vaan rikkoo paljon. Ja siitä pitää pyrkiä pois. Ja siitä pääse pois opettelemalla uusia tapoja olla ja toimia.

2. Ristiriidatonta elämää on vain hautausmaalla

Erilaisuus oli juuri se asia, joka veti meitä aikanaan toisiamme kohti. Erilaisuus on myös se, mikä on pitänyt meidät yhdessä. Liika samankaltaisuus olisi jo aikaa sitten saanut yhteiselon tuntumaan vähintään tunkkaiselta.

Erilaisuus saa aikaan ristiriitoja todella monessa asiassa. Melkein kaikessa. Siltä joskus ainakin tuntuu.

Nyt tulee tämän pilven todellinen kultareunus: Juuri eri mieltä oleminen, eri asioiden tahtominen ovat niitä tilanteita, jolloin rakkaus punnitaan. Sitä ei punnitakaan sillä, kuinka paljon voin joustaa toisen vuoksi, luopua omastani, taipua toisen tahtoon, vaan sillä, kuinka turvassa voi olla erilainen ja eri mieltä.

Ristiriitatilanteissa rakkaus näkyy siinä, että vaikka kuinka raivostuttavana tuon toisen kokee, silti tahtoo hänelle hyvää. Ja hän minulle.

Ristiriidat pitää vain hyväksyä osaksi elämää.

3. Elämän realiteetit ovat totta lomallakin

Loma saattaa tarjota minulle jonkun hengähdyshetken ja sitä kautta mahdollisuuden pidempään pinnaan. Päätös käyttäytyä lomalla ihmisiksi ja tahto rauhaan sekä pyrkimys hyvään mieleen, saattaa hillitä minua, mutta tosiasia on, ettei elämämme ole kovin toisenlaista lomallakaan.

Ainoa asia, mikä ihan oikeasti voi olla lomalla toisin, on asenteeni. Ymmärrän, että riitaan tarvitaan kaksi ja voin valita pyrkiä rauhanomaiseen ristiriidan ratkaisuun. Ja jos epäonnistun voi tunnustaa perheelleni sen ja pyytää anteeksi.

Perheeni, usein niin raivostuttava ja rasittava, rakastaa minua lomallakin. Tunnetaitojakin voi opetella.

4. Ristiriitojen rakentava käsittely on taito, jota jokainen voi tahtoessaan oppia.

Lomakausi tarjoaa usein niin monia harjoittelutilanteita ristiriitojen käsittelytaidoille, ettei haittaa, vaikkei jaksa hyödyntää niitä kaikkia. Pienemmät, ei niin massiivisia tunneaaltoja nostavat ristiriitatilanteet kannattaa hyödyntää harjoitteluun, jotta aikanaan hyökyaallon tulleessa osaisi jo vähän hillitä itseään. Samalla hyvät kokemukset lisäävät rohkeutta  keskustella vaikeistakin asioista. Jos tällaisilla pienillä asioilla harjoittelee ja tallentuu hyviä kokemuksia ristiriitojen ratkaisuista, kasvattaa se rohkeutta ottaa puheeksi niitä isompiakin asioita.

Harva taito on niin hyödyllinen parisuhteessa kuin ristiriitojen käsittelytaito. Paljon tärkeämpää mielestäni kuin esimerkiksi osata tehdä eksoottisia ruokia. Taitoja voit oppia luennoilla ja kursseilla lue lisää: www.parisuhdekurssi.fi

Armollista lomakautta meille kaikille.

Sari Liljeström

Parisuhdekouluttaja ja -suunnittelija
Parisuhdekeskus Kataja

www.parisuhdekeskus.fi

lataus.png

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter