Mitä on synnytyksen jälkeinen masennus?

upload.jpg

Synnytyksen jälkeinen masennus on valottomuutta, synkkyyttä, kivojen ja nautinnollisten asioiden katoamista, naurun häviämistä, uupuneisuutta, haluttomuutta, itkua, surua, toivottomuutta. Se voi olla kovaakin ahdistuneisuutta, pelkoa, hätääntymistä, paniikkia, unettomuutta... Kaikki ihmiset katsovat sinua vakavasti. Niin miksi? Koska olet itse niin vakava, kalpea, ehkä poissaoleva.

Synnytyksen jälkeinen masennus on kuitenkin lähes kaikille ohimenevä vaihe elämässä. Jollekulle löydetään sopiva lääke heti, ja hän paranee muutamassa kuukaudessa, toisella se kestää kolme vuotta. Mutta se menee ohi, ja sen jälkeen elämä voi näyttää kauniimmalta kuin koskaan aiemmin.

Suomessa syntyy vuosittain noin 50 000 vauvaa.
Synnytysmasennukseen sairastuu 10-15% synnyttäneistä äideistä.

Masennus alkaa muutamien viikkojen tai kuukausien päästä synnytyksestä. Periaatteessa sairaus voi tulla kenelle tahansa – sairaus ei katso esimerkiksi koulutustasoa tai tuloluokkaa. Tiettyjä riskitekijöitä on silti olemassa.

Masennukselle voi olla perinnöllistä alttiutta, tai tuore äiti on sairastanut jo aiemmin elämässään masennusta. Äiti on kovin nuori, tai vaikkapa saanut hormonihoitoja, niin että lasta on toivottu kauan. Tai äidin oma äitisuhde on ollut vaikea. Kaikki selvittämättömät asiat alkavat painaa mielessä – kelläpä meistä ei olisi lapsuudessaan tai nuoruudessaan jotain traumaattista?

Naisen hormonit keikahtavat synnytyksen jälkeen ylösalaisin, ja se vaikuttaa aivokemiaan joillakin epäedullisesti. Toisaalta masennuksen syitä voi löytää ihan arjen asioista, esimerkiksi siitä, että äiti on kovin yksinäinen. Isovanhemmat ovat kaukana, äiti ei tunne ketään toista, jolla olisi pieni vauva.

Vauva-arjen rankkuus ja esimerkiksi unen vähyys tulee monelle yllätyksenä. Hereillä pitäminen on ikiaikainen kidutuskeino, ja vaikka vauva ei tee sitä tahallaan, äiti voi joutua kierteeseen, jossa ei lopulta enää nuku, vaikka saisikin nukkua.

Masennuksesta kuitenkin paranee. Se voi olla lievää, keskivaikeaa tai vaikeaa, ja hoito riippuu sairauden tilasta. Lievää masennusta voidaan tukea pelkästään keskusteluavulla, mutta keskivaikeaa masennusta hoidetaan usein jo lääkkein, ja lisäksi otetaan monesti avuksi Kelan osin tukema psykoterapia. Vaikeasti masentunut saattaa tarvita sairaalahoitoakin. Sairauden hoitamisessa luottamus ja avoimuus ovat tärkeitä.

Synnytyksen jälkeistä masennusta sairastava äiti voi saada apua myös vertaistuesta. Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry tarjoaa vertaistukea montaa eri kanavaa pitkin: on vertaistukiryhmiä, auttava puhelin, chateja ja yksilöllistä tukiäitipalvelua. Vertaistuen idea on, että saa keskustella sellaisten ihmisten kanssa, jotka kokevat ihan samaa, tuntevat samoin, hengittävät samanlaista ilmaa. Et enää ole erilainen, yksinäinen, outolintu. Voit puhua kaikesta, ja vaikket puhuisi vaan pelkästään itkisit, toiset ymmärtävät sinua silti.

Miksi niin maailma voi näyttää kauniimmalta synnytyksen jälkeisen masennuksen jälkeen? Siksi, että kun on nähnyt totaalisen pimeyden, osaa nauttia valosta, kaikenlaisista valoista mitä on: läikikkäästä auringonvalosta aamulla, keskipäivän suloisesta paahteesta ja upeasta ilta-auringosta.

Äimä ry:stä saat lisää tietoa osoitteesta www.aima.fi

Leena Honkavaara

Viestinnän koordinaattori, Äimä ry
 

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter