Kolme tärkeää parisuhdetaitoa ruuhkavuosissa

upload.jpg

Muistan vielä sen tunteen, kun sain lähteä yksin, ilman perhettä, Prismaan. Se oli juhlaa. Nykyään en astu vapaaehtoisesti tuollaisiin hypermarketteihin.

Ollessani kotiäitinä korvessa, ilman autoa ja kolme villin lapsen koulittavana, oli yksi asia, jonka kanssa mieleni ei kovasti askaroinut, -  ja se oli parisuhteen hyvinvointi. En kerta kaikkiaan ehtinyt, enkä jaksanutkaan. Nykyään mittaan parisuhteeni laadulla melko montaa asiaa.

Tästä mummoperspektiivistä käsin elämätilanteet ja sitä kautta tarpeetkin vaihtelevat suuresti.

Parisuhde ei kuulu pitäisi-listalle

Puhuessani parisuhteen hoitamisen merkityksestä ruuhkavuosiaan elävälle ihmiselle, pidän kieleni todella keskellä suuta. En tahdo sanoa puolikastakaan sanaa siihen suuntaan, että se lisää pitäisi-sitä ja pitäisi tätä -puhetta. ”Pitäisi olla miljoona tililläkin,” todetaan meillä kotona, kun tämäntyyppinen puhe lisääntyy.

Parisuhteen kestämisestä puhuttaessa on ruuhkavuosissa keskityttävä enemmän voimavarojen riittämisen. Useissa kodeissa taistellaan tämän yhtälön keskellä: kuinka jakaa perheessä olevat resurssit Y tarpeilla Z niin, että voimat X riittävät.

Parisuhde ei saa olla yksi hoidettava asia Pitäisi-listalla, vaan vanhempien keskinäisen työnjaon mahdollistaja ja kummankin yksilön lepopaikka. Juuri niin: -  lepopaikka.

Parisuhde muodostuu kahdesta aikuisesta ihmisestä

On upeaa, että kotona on toinen aikuinen, jonka kanssa saa puhua aikuisten asioista aikuisten kielellä. Mutta ainakin meillä tapahtui usein niin, että tämä unohtui. Aloimme viestiä kuin lapset. Tarvitsin unta - itkin. Tarvitsin syliä ja silitystä, -kiroilin. Tarvitsin ruokaa, – jätin marttyyrin elein ruoan syömättä, koska en saa syödä rauhassa. Jne.

Ei ole helppoa olla tarvitseva aikuinen toiselle aikuiselle.  Silloin joutuu ottamaan itse vastuun omista tarpeistaan ja niiden muuttumisesta. On tunnistettava ja tunnustettava tarpeensa. Sen lisäksi on vielä puettava sanalliseen muotoon se, kuinka ajattelee kumppaninsa voivan auttaa. Ei riitä, että huudan tarvitsevani unta, vaan minun on kerrottava, että toivon sinun antavan minun nukkua aamulla, sillä nyt en tahdo jaksaa. Näin toimii aikuinen.

Mielestäni itsetuntemus onkin yksi merkittävimmistä parisuhdetaidoista. Tunteiden ja tarpeiden tunnistaminen on itsetuntemuksen ytimessä.

Melko moni riita jää syttymättä, kun kumpikin kantaa vastuunsa tunteistaan ja tarpeistaan.

Asennetta kehiin

Olen edellä maininnut kaksi tärkeää parisuhdetaitoa: muuttuvien elämäntilanteiden hyväksyminen ja itsetuntemus.

Kun omista tunteistaan ja tarpeistaan vastaaminen kertoo hyvästä asenteesta itseä kohtaa, tarvitaan sitä samaa asennetta myös kumppania kohtaan. Eli tämä on mielestäni kolmas tärkeä parisuhdetaito.

Tiedätkö, että kumppanisi tahtoo sinulle hyvää? Ihan oikeasti, vaikkei siltä aina tunnukaan. Miten erilaiselta kaikki tuntuukaan, kun jaksaa uskoa toisen hyvään tahtoon. Kun mietit omaa käytöstäsi kumppaniasi kohtaan, voit varmaan löytää monta tilannetta, jossa olisit voinut toimia fiksummin. Toimitko huonosti, koska tahdot kumppanillesi pahaa? Niinpä. Taidottomia ollaan ajoittain kaikki tyyni.

Asenne on mielen taito. Väsynyt mieli alkaa helposti pyörittää ajatusta, että jossain toisessa paikassa, jonkun toisen kanssa elämä olisi helpompaa. Mieli täyttyy pettymyksistä, turhautumisista ja kiukusta. Tätä synkkien tunteiden kavalkadia tulee helposti ruokittua kumppania kritisoivilla ajatuksilla.

Ja se lisääntyy, mihin keskittyy.

Keskittymällä kumppanin hyviin puoliin ja hänen onnistumisiinsa, suhtautumalla armollisesti hänen töppäyksiinsä ja puhumalla hänestä mahdollisimman paljon hyvää, korjaantuu vähitellen myös asenne.

Tahtoni ei aina näy toiminnassa, mutta silti tahdon sinulle hyvää ja uskon siihen, että sinä tahdot minulle hyvää.

Sari Liljeström

Parisuhdekouluttaja ja -suunnittelija
Parisuhdekeskus Kataja

www.parisuhdekeskus.fi

 

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter