Lapseni tuli kaapista - mitä minussa tapahtuu?

cory-woodward-485315-unsplash.jpg

Mitä ajattelisit, jos lapsesi kertoisi sinulle, että suhde samaa sukupuolta olevaan ystäväänsä onkin rakkaussuhde? Mitä tuntisit, jos tyttäresi valitsisi kevätjuhliin hameen sijaan puvun?  Entä jos poikasi ilmoittaisi olevansa tyttö ja haluavansa balleriinaksi?

Kun lapsi tai nuori pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoltaan, voi asia hämmentää vanhempia. Joillekin vanhemmille tämä tulee yllätyksenä, toiset taas ovat ehkä aavistelleet asiaa pidempään, mutta eivät ole uskaltaneet tai halunneet jutella asiasta lapsen tai nuoren itsensä kanssa.

Osalle vanhemmista oman lapsen seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin pohdinta on hankala asia. On luonnollista, että vanhemmat hämmentyvät uuden, itselle vieraan asian äärellä. Hämmentyneenä ihminen ei yleensä oikein tiedä, miten tilanteeseen suhtautuisi ja miten siitä selviäisi.

Vanhemmat saattavat kokea monenlaisia tunteita, kuten kiukkua,
surua, keinottomuutta tai vaikkapa hätääntyneisyyttäkin.

Vanhemmalla voi olla myös huoli lapsen tulevaisuudesta. Lapselleen toivoo parasta, ja oman lapsensa haluaisi tulevan onnelliseksi. Moni vanhempi pelkää lapsensa kohtaavan seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi kiusaamista ja vastoinkäymisiä.

Ihmisten tavat käsitellä uusia tilanteita vaihtelevat paljon. Jollekin on tärkeää puhua asiasta, toinen taas vaikenee. Joku haluaa käsitellä asiaa ensin itsekseen, ennen kuin hän on valmis puhumaan asiasta muiden kanssa. Joku taas alkaa etsiä heti tietoa tai tukea tilanteeseen. Joskus perheenjäsenten erilaiset tavat käsitellä lapsen tai nuoren identiteettipohdintaa saattavat aiheuttaa lisää hämmennystä ja ristiriitoja perheessä.

Kaikki tunteet ja erilaiset tavat käsitellä tunteita ovat sallittuja, mutta vanhemman tulisi ilmaista tunteensa ja ajatuksensa niin, ettei satuta, loukkaa tai huolestuta lastaan. Vaikka vanhempana hämmentyy ja huolestuukin, oikea viesti lapselle tai nuorelle on:

”Rakastan sinua ja olen vierelläsi. Olet ihana juuri tuollaisena.”

Monesti myös vanhemmat kaipaavat tukea lapsensa seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen kokemuksen hyväksymisessä sekä pohtivat miten voisivat tukea lastaan.

Perhesuhdekeskuksen Läheisinfossa tarjotaan tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta sekä siitä, miten voi käsitellä omaa hämmennystään ja kuinka voi olla tukena omalle lapselleen tai muulle sateenkaarevalle läheiselleen. Läheisinfoja järjestetään eri puolilla Suomea vuoden 2018 aikana. Tervetuloa!

Terhi Väisänen

perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti

Perhesuhdekeskus
www.perhesuhdekeskus.fi


Läheisinfo

Seuraava Läheisinfo järjestetään Helsingissä 9.4. klo 18-19.30 Lisätietoja voit kurkata täältä.


Tukea puhelimitse, sähköpostitse tai kasvokkain

Valtakunnalliset ja ammatilliset tuki- ja neuvontapalvelut sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen löytyvät kootusti täältä.


auttamisen ammattilainen vakiokirjoittaja.png
 

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter