Myös vanhempi tarvitsee hyvän huomaamista!

Kuva: MLL, Elina Manninen

Kuva: MLL, Elina Manninen

Lapsen käsitys itsestään muodostuu hänen saamasta hoivasta; tarpeisiin vastaamisesta, hellistä katseista, kosketuksesta ja kannustavista sanoista. Itsetunnon perusta valetaan vauvaiässä, mutta itsetunto kehittyy läpi elämän, vuorovaikutuskokemusten summana. Hyvän tiedetään vahvistavan hyvää.

Kun perheeseen syntyy lapsi, syntyy samalla myös uusi aikuinen - vanhempi. Jos on itse saanut osakseen hyvää ja hellää hoivaa ja omiin tarpeisiin on vastattu lämmöllä, voi omaan vauvaan olla helpompi muodostaa tunnesuhdetta ja vanhemmuuteen soljahtaminen sujuu luontevasti. Helpommaksi vanhemmuuden tekee monesti myös se, jos vauva on yksilöllisiltä ominaisuuksiltaan helposti tulkittava, ennakoitava sekä rytmissään säännöllinen. Vanhemmuus on myös kevyempää, jos samanaikaisesti ei ole kannettavana suuria taloudellisia tai ihmissuhteisiin liittyviä murheita. Vanhemmat ovat keskenään hyvin erilaisissa tilanteissa, erilaisten lastensa kanssa, eikä vanhemmuus itsessään ole sen vuoksi identtisesti jaettava kokemus.

Yhteistä vanhemmuudelle on kuitenkin se, että monesti kaikki siihen liittyvät arvostelut ja ylhäältä käsin annetut ohjeistukset herkistävät, etenkin tuoreita vanhempia. Toisten vanhempien ohjailevat tai perheen yksilöllistä tilannetta ymmärtämättömät kommentit mm. lapsen nukkumisesta, imettämisestä, välipalavalinnoista jne. koetaan helposti loukkaaviksi. Ammattilaisten kommenteille ollaan vielä enemmän vereslihalla. Arvioivaksi ja vanhemman toimintaa kyseenalaistavaksi koettua kommenttia auktoriteettitaholta saatetaan murehtia pitkään. 

MLL:n Vanhempainpuhelimen palveluissa otetaan vastaan paljon yhteydenottoja vauvaikäisten ja pienten lasten vanhemmilta, jotka tuntevat riittämättömyyttä, kuormitusta ja uupumusta. Monia painaa epämääräinen syyllisyys. Joskus taustalla ovat omat pintaan nousseet lapsuuden kokemukset. Joskus perhettä on kohdannut yllättävä ja raskas tilanne. Joskus on muuten vaan väsynyt, turhautunut tai epätoivoinen olo, eikä ketään kelle ajatuksiansa purkaisi.  Monia yhdistää se, että he eivät ole saaneet kannustusta vanhemmuudessaan. Kukaan ei ole huomauttanut kuinka hyvin on jaksanut hoitaa vauvaa, vaikkei ole nukkunut viikkoihin, tai syönyt ruokaa sen ollessa vielä lämmin. Tai kehunut siitä, että valvottujen öiden jälkeen on jaksanut pukea ulkovaatteet ja mennä esikoisen kanssa ulos. Tai siitä, että omien raskaiden kokemusten jälkeen on halunnut vanhemmaksi ja päättänyt rakastaa lastaan.

Jotta kasvaisi hyvä itsetuntoisia lapsia, tarvitaan hyvinvoivia ja vanhemmuudessaan itsetuntoisia vanhempia. Itsetunto, myös vanhempana, syntyy myönteisistä kokemuksista. Jokainen vanhempi tarvitsee vastuullisessa ja tärkeässä työssään myönteistä kannustusta ja huomiota. Hyvän huomaamista.

MLL:n Vanhempainpuhelin on maksuton ja luottamuksellinen palvelu,
joka päivystää numerossa: 0800 92277

Lisätietoja MLL:n vanhempaispuhelimesta voit kurkata täältä! 
 

Tatjana Pajamäki
Päällikkö, Auttavat puhelin- ja nettipalvelut
Mannerheimin Lastensuojeluliitto

auttamisen ammattilainen vakiokirjoittaja.png
 

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa kirjoittaa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia.