Alkoholi ja odotus eivät sovi yhteen

Photo by    John Looy    on    Unsplash

Photo by John Looy on Unsplash

Jatkuvassa käytössä alkoholi vaikuttaa vahingollisesti sikiöön sekä vanhemmuustaitojen kehittymiseen. Jos tuntuu ettet pysty vähentämään tai lopettamaan alkoholin käyttöäsi, hakeudu hoitoon. Jokainen päivä ilman alkoholia parantaa syntymättömän lapsesi ennustetta.

Tulevalle äidille:

Vältä humalahakuista juomista, kun suunnittelette raskautta, tai kun raskaaksi tuleminen on mahdollista. Kun toteat olevasi raskaana, vältä alkoholia. Alkoholi aiheuttaa sikiövaurioita kaikissa raskauden eri vaiheissa. Erityisesti raskauden alussa sikiö on herkässä vaiheessa, koska sikiön elimet kehittyvät raskauden ensimmäisten viikkojen aikana (10 rv aikana). Lapselle voi tulla myös muitakin vaurioita mm. poikkeavat kasvonpiirteet, korvalehdet, sormien muoto sekä negatiivisia muutoksia pituuskasvuun. Vakavin alkoholivaurio on keskushermoston toimintahäiriö.

Tulevalle isälle:

Vältä humalahakuista juomista, kun suunnittelette raskautta. On todettu, että runsas alkoholin käyttö vähentää siittiöiden muodostumista, jo kohtuukäyttökin vaikuttaa negatiivisesti siittiöiden tuotantoon. Kun tiedät puolisosi olevan raskaana, vähennä alkoholin käyttöä. On todettu, että näin tuet puolisosi elämäntapamuutosta (päihteiden vähentämistä/päihteettömyyttä) parhaiten. Jos itse olet käyttänyt paljon alkoholia ennen vauvan odotusta, on nyt hyvä syy vähentää käyttöä. Puolison runsas alkoholin käyttö aiheuttaa stressiä äidille, joka vaikuttaa sikiökehitykseen epäsuotuisasti. Tästä syystä myös odottavan isän tulee miettiä omaa alkoholinkäyttöä, koska välillisesti hän tukee sikiön ja odottavan äidin terveyttä.

Meille läheisille ja ystäville:

Osoitetaan välittämistä. Kerrotaan huolesta ja tarjoudutaan tueksi päihteettömään arkeen. Iloitaan ja juhlistetaan tilanteita myös päihteettömästi. Kysytään niin odottavalta äidiltä kuin isältä miltä odotusaika tuntuu? Iloitaan heidän kanssa tulevasta vauvasta.

Tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa, että yksi satunnainen alkoholiannos raskauden aikana vaikuttaisi syntyneen lapsen kehitykseen. Jatkuvassa käytössä alkoholi vaikuttaa vahingollisesti sikiöön sekä vanhemmuustaitojen kehittymiseen. Tästä syystä pienikin huoli kannattaa ottaa puheeksi. Jos tuntuu ettet pysty vähentämään/lopettamaan alkoholikäyttöäsi, hakeudu hoitoon. Jokainen päivä ilman alkoholia parantaa syntymättömän lapsesi ennustetta.

Sinua ja läheisiä varten on Apua päihteitä käyttäville odotus- ja vauva-aikana -chat, jossa voit keskustella nimettömästi ja ilmaiseksi ammattilaisen kanssa. Chat löytyy täältä maanantaina klo 14-17.30 ja keskiviikkona klo 15.30-17.30.
Voit olla yhteydessä, on huolesi pieni tai suuri.

Pidä kiinni ensikodit ja avopalveluyksiköt ovat erikoistuneet auttamaan päihdeongelmista kärsiviä vanhempia ja heidän lapsiaan. Synnytyssairaalat hoitavat raskaana olevien päihdeongelmia yhteistyössä päihdeasiantuntijoiden kanssa. Alkoholin lisäksi päihteet voivat olla myös lääkkeitä tai huumaisaineita, tai näiden aineiden sekakäyttöä. Hoitoon kannattaa tulla!

Sirpa Hopiavuori

Asiantuntija, Sairaanhoitaja YAMK
Psykoterapeutti (et), työnohjaaja (STOry)
Ensi- ja turvakotien liitto

lataus.png

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.

Blogi muualla somessa: FacebookInstagramTwitter