Eron keskellä on tärkeää luoda tietoisesti tilaa keskustelulle ja turvata rutiinit

upload.jpg

Vanhempien eroaminen on aina kriisi. Erityisherkkä lapsi  voi olla alttiimpi hoitamaan vanhempansa surua, eikä vanhempi osaa aina suojata lasta tältä käyttäytymiseltä.

Olisikin tärkeää, että kaikki perheenjäsenet voisivat saada tukea eron keskellä myös perheen ulkopuolelta. Nykyään on myös monia, lapsille räätälöityjä eropalveluja. Näitä löytyy esimerkiksi Suomen Kasperista ja Pienperheyhdistyksestä, joka kouluttaa vapaaehtoisia aikuisia tueksi eroperheiden lapsille.

Lapselle olisi tärkeää kertoa, ettei hän ole syyllinen vanhempiensa eroon. Aikusille  tämä voi olla selviä asia, mutta lapsen tulee kuulla asia ääneen. Erityisherkkä lapsi voi olla alttiimpi kantamaan tunnetaakkoja, siksi on tärkeä uskaltaa puhua myös vaikeista tunteista avoimesti, mutta niin, ettei lapsia joudu niiden kantajaksi. Kun kaikista tunteista on tilaa puhua, vähentyy ahdistuskin todennäköisesti perheessä.

Oleellinen kysymys on, voitko seistä kaikkien tekojesi takana vielä silloin, kun lapsesi on niin iso että hän kysyy sinulta syitä hänen elämäänsä koskeviin päätöksiisi. Vaikka kumppanisi olisi särkenyt sydämesi, hän on yhä lapsesi vanhempi, osa lastasi ja hänen tarinaansa. Myös teillä todennäköisesti oli menneisyydessä jotain hyvää, ainakin se, että yhteinen lapsenne pääsi maailmaan. Jos et pysty sanomaan mitään kaunista eksästäsi, älä sano mitään.

Suomessa tehdään vuosittain 45 000 lasten huoltajuussopimusta. Yhdeksänkymmentä prosenttia näistä pystytään sopimaan ilman oikeudenkäyntiä. 60 prosenttia lapsista on eron tapahtuessa pieniä, korkeintaan alakoululaisia. Jos vanhemmilla on parisuhdeongelmia tai erotilanne on 71 prosentilla lapsista havaittu psyykkistä oireilua. Vahva oireilu on kuitenkin asiaankuuluvaa, koska moni asia muuttuu. Niin lapsi kuin aikuinen reagoi aina kriisiin psyykkisesti. Siksi erolapsen tarpeet pitää tiedostaa. Erityisen tärkeää on krisin keskellä turvata rutiinit, varata aikaa keskustelulle ja vahvistaa hyvää. Eroperhekin voi olla kokonainen.

Lue lisää erityisherkkyydestä HSP Suomen erityisherkät ry

Marika Rosenborg

Kirjoittaja on kouluttaja, toimittaja ja bloggaaja (Suhteellista ja suhteetonta -blogi) Marika Rosenborg, joka on HSP Suomen Erityisherkät ry:n asiantuntijapaneelin sekä hallituksen jäsen.

Lue lilsää erityisherkkien vanhemmuudesta "Erityisherkkyys on haaste ja rikkaus" ja "Kaikki ei ole sitä, miltä tuntuu" sekä "Erityisherkkä lapsi koulussa".

upload.png

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina