Erityisherkkä lapsi koulussa

kid-2603859_1280.jpg

Erityisherkkyys ilmenee jokaisessa ihmisessä omalla lailla, vaikka voimmekin nimetä tiettyjä ominaisuuksia, jotka ovat tunnistettavissa. Elaine Aronin mukaan näitä ovat emotionaalisuus, vivahteiden vaistoaminen, ärsykkeiden liiallisuus ja syvällinen prosessointi. Jos olet tunnistanut lapsessasi erityisherkkyyden, tiedät varmasti, mitkä piirteistä ovat juuri hänelle ominaisia.

Erityisherkälle koululaiselle olisi erityisen tärkeää saada opettaja, joka on tietoinen erityisherkkyyden haasteista. Parhaiten erityisherkkää ymmärtää toinen samanlainen, joten on mahtavaa, jos teidän lapsellenne on osunut tällainen opettaja. Tällaista mahdollisuutta ei valitettavasti ole kaikilla, siksi on tärkeää, että sinä voit kertoa opettajalle lapsesi erityispiirteitä. Parhaan mahdollisen vastaanoton saat todennäköisesti, kun et korosta liikaa erityisherkkyyttä ominaisuutena vaan kerrot lapsesi persoonallisista piirteistä, joita voivat olla vaikkapa aistiyliherkkyys tai tapa reagoida voimakkaan emotionaalisesti asioihin.

Silloin, jos eritysherkkyys tuottaa vahvoja haasteita koulunkäyntiin, on syytä olla tietoinen ainakin seuraavista asioista. Näin pystyt auttamaan pientä koululaista parhaalla tavalla hänen arjessaan.

  • Puhu lapselle tunteista ja niiden merkityksestä. Kerro, että kaikki tunteet kuuluvat elämään ja myös vaikeat tunteet on hyvä hyväksyä. Tunteet ovat tietoa itsestämme.
  • Pidä huolta että lapsella on oma rauhallinen soppi, jossa hän voi tehdä koulutehtäviä tai rauhoittua. Jos lapsella ei ole omaa huonetta, pyrkikää rauhoittamaan läksyjenlukutilanne
  • Auta lasta löytämään kaltaisiaan ystäviä, voit löytää niitä vaikka sosiaalisen median ryhmien kautta tai harrastusten parista.
  • Kerro lapselle, että kaikki ihmiset eivät koe niin voimakkaasti asioita kuin hän, mutta hänenlaisiaan on paljon maailmassa.
  • Muistuta, että jos joku käyttäytyy häntä kohtaan huonosti, se ei ole hänen vikansa
  • Pidä huolta, että lapsi saa tarpeeksi lepoa
  • Erityisherkkä lapsi  reagoi kofeiiniin ja muihin piristäviin tuotteisiin voimakkaasti. Käyttäkää niitä harkiten, jos ollenkaan.
  • Jos lapsesi on elämyshakuinen erityisherkkä, hän voi tarvita enemmän ohjausta aktiivisuuden ja levon säätelyssä.
  • Erityisherkkä lapsi voi kokea ulkopuolisuutta koulujen ryhmissä. Vahvista hänen itsetuntoaan ja kannusta olemaan muiden mukana.

Lue myös erityisherkkien vanhemmuudesta "Erityisherkkyys on haaste ja rikkaus" ja "Kaikki ei ole sitä, miltä tuntuu".

Lue lisää erityisherkkyydestä HSP Suomen erityisherkät ry

Marika Rosenborg

Kirjoittaja on kouluttaja, toimittaja ja bloggaaja (Suhteellista ja suhteetonta -blogi) Marika Rosenborg, joka on HSP Suomen Erityisherkät ry:n asiantuntijapaneelin sekä hallituksen jäsen.

auttamisen+ammattilainen+vakiokirjoittaja.png

Tämä on blogin perheiden auttamisen ammattilaisen kirjoitus. Blogissa on useita, erilaisia perheiden auttamisen ammattilaisia vakiokirjoittajina.